Kemi

Densitet og idealgasloven

01. april 2006 af Marie+Louise (Slettet)
1) Har densiteten ingen betydning for et stof, når man taler om idealgasloven?

2) er der ingen forskel på en kubikmeter af He (g) og en kubikmeter af C17H36 (g)? Burde C17H36 ikke fylde mere?

Brugbart svar (0)

Svar #1
01. april 2006 af 150972 (Slettet)

En gas kan i modsætning til faste stoffer og væsker nemt presses sammen, så trykket og temperaturen har stor afgørende betydning for gassens densitet.
Densitet er forholdet mellem massen m af noget af gassen og denne stofmængdes rumfang V ved de aktuelle tryk- og temperaturværdier. Da massen m kan udtrykkes ved stofmængden n og molarmassen M gennem

m=n*M er densiteten

p=m/V=(n*M)/V

ved omskrivning af idealgasligningen følger, at gassens tæthed n/V er

P*V=n*R*T <=>

n/V=P/(R*T) <=>

n/V=P/(R*T) * M

Densiteten for en gas er proportional med trykket og omvendt proportional med kelvintemperaturen T.

p(rho) = M/(R*T) * P (proportional)

r(rho) = (M*P)/R * 1/T (omvendt proportional)

Brugbart svar (0)

Svar #2
01. april 2006 af 150972 (Slettet)

Densiteten er desuden proportional med gassens (gennemsnitlige) molare masse M

p(rho) = P/(R*T) * M

Det betyder, at når densiteten vokser med det dobbelte, vokser den gennemsnitlige molare masse også med det dobbelte!

Svar #3
01. april 2006 af Marie+Louise (Slettet)

Puha det var godt nok en ordentlig mundfuld. Jeg læser det igennem mere intensivt senere i dag , men nu skal jeg ud :)

Svar #4
01. april 2006 af Marie+Louise (Slettet)

Jeg forstår ikke det her:

P*V=n*R*T <=>

n/V=P/(R*T) <=>

n/V=P/(R*T) * M

P = tryk, ikke?

Svar #5
01. april 2006 af Marie+Louise (Slettet)

Ok.

Hvis jeg nu siger at m = n*M og d = m/V (m = masse, n = stofmængde, M = molarmasse, d = densitet (kan ikke lave rho herinde) og V = volumen).

Så kan d skrives sådan her:
d = (n*M)/V

Jeg isolerer V:
V = (n*M)/d

Og sætter det ind i idealgasloven:

p*((n*M)/d) = nRT

Hvorfor har densiteten så ikke nogen betydning for ideal gasser???
(Eller måske rettere: Hvor er det min argumentation knækker?)

Brugbart svar (0)

Svar #6
01. april 2006 af 150972 (Slettet)

Du spørg om densiteten har betydning for en stof, når man taler om idealgasloven.

Det har den i særdeleshed når der er tale om gasser. Du har i opgave B med gasser at gøre derfor har jeg taget udgangspunkt i gasser.


Svar #7
01. april 2006 af Marie+Louise (Slettet)

Bare for at være 100% sikker:

Jern ville (indsæt ord) i forhold til helium, da jerns densitet er større end heliums.
Hvad skal jeg indsætte som ord?

Svar #8
03. april 2006 af Marie+Louise (Slettet)

Jeg kan altså ikke få det til at passe!!!

Brugbart svar (0)

Svar #9
03. april 2006 af Larsendrengen (Slettet)

For ideale gasser med forskellig densitet, vil lige store antal molekyler/atomer fylde det samme volumen. Det er fordi der ikke er nogen vekselvirkning mellem de enkelte molekyler/atomer.

Nu er den ideale gas en hypotetisk eksempel, og man kan kun nærme sig en ideal gas ved at have en meget fortyndet gas (=lavt tryk) og her er He det bedste eksempel.

I den reale verden er der meget store afvigelser fra idealgas ligningen, og det ses også ved at sammenligne forholdet mellem densitet(d) og molevægten(M):

d/M = p/RT = konstant for en vilkårlig ideal gas

Slå værdier op for He, og andre gasser, og regn forholdet ud. Så vil du se at de ikke er ens længere.


Brugbart svar (0)

Svar #10
03. april 2006 af fixer (Slettet)

Jeg messede vist engang lidt over samme tema, dog ikke specifikt om densiteter, men mere om idealgaslovens gyldighed. Måske det har interesse:

https://www.studieportalen.dk/forum/viewtopic.php?t=155416&h=van%20der%20waal

Brugbart svar (0)

Svar #11
03. april 2006 af mathon

Helt så enkelt er det ikke:

densiteten afhænger af tryk og temperatur

d=do*To*p/(po*T); så at tale om gassers densitet som en uforanderlig størrelse holder ikke.

Brugbart svar (0)

Svar #12
03. april 2006 af fixer (Slettet)

#11
Der er vist heller ikke nogen, der har påstået andet.

Svar #13
03. april 2006 af Marie+Louise (Slettet)

Det er jo guf! :)

Fantastisk

Skriv et svar til: Densitet og idealgasloven

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.