Kemi

citron

03. april 2006 af Chiqita! (Slettet)
Nogen der har et forslag til kolorimetrisk titrering af citronsyre?? phenolphtalin er det en mulighed?? på en graf har jeg ækvivalenspunktet ved 17 ml tilsat NaOH 0,100M og citronsyre er en tripot syre..

på forhånd tak

Brugbart svar (0)

Svar #1
03. april 2006 af dnadan (Slettet)

tripot syre= at den kan afgive 3H+ ioner.
Dermed er det forenklede reaktionsskema( eller halvdelen af det)
citronsyre +3OH-

beregn nu stomængden af NaOH og ud fra reaktionsskemaet kan du se hva du så skal gøre

Svar #2
03. april 2006 af Chiqita! (Slettet)

ja okay men hvad med indikator? hvilken indikator kan jeg bruge?

Brugbart svar (0)

Svar #3
03. april 2006 af dnadan (Slettet)

kommer jo an på hvor ækvivalenspunktet er i forhold til pH...kan ikke umiddelbart regne det ud...

Svar #4
03. april 2006 af Chiqita! (Slettet)

ved ph= 8,5 er ækvivalenspunktet.

phenophtalin er det ikke en mulighed?

Brugbart svar (0)

Svar #5
03. april 2006 af dnadan (Slettet)

Umiddelbart vil jeg sige Thymolblåt

Svar #6
03. april 2006 af Chiqita! (Slettet)

okay så er jeg med, mange tak for hjælpen:) lige en spørgsmål til nu når du er så godt igang med at hælpe mig:)

Ved titreringen blev 2,0 mL citronsaft fortyndet med 40,0 mL vand og denne opløsning blev titreret med 0,100 M NaOH. Densiteten for citronsaft er 1,0 g/mL.

Beregn indeholdet af citronsyre i citronsaft, og angiv resultatet i masseprocent.

jeg har beregnet stofmængden for citronsyre og fik den til 0,5933 når jeg så skal beregne massen skal jeg så tage højde for fortyndingsfaktoren på 20 og hvordan skal jeg bruge massefylden..?

Brugbart svar (0)

Svar #7
03. april 2006 af Quasar (Slettet)

Phenolphthalein er den korrekte indikator og i den anden opgave skal du ikke tage højde for nogen fortynding - du bestemmer jo stofmængden af citronsyre i de 2mL saft, og den ændres ikke ved vandtilsætning.

Brugbart svar (0)

Svar #8
03. april 2006 af Quasar (Slettet)

#5: Og jo, den virker også.

Svar #9
03. april 2006 af Chiqita! (Slettet)

er du sikker på at man ikke skal tage højde for fortyndningen? ækvivalenspunktet er jo fundet for fortyndet citronsyre? det bør d betyde noget??

Brugbart svar (0)

Svar #10
03. april 2006 af Quasar (Slettet)

Hvorfor?

Svar #11
03. april 2006 af Chiqita! (Slettet)

man plejer at tage højde for fortyndinger når man skal beregne f.eks. koncentrationen ud.. gør man ikke? kan bare ikke helt se hvorfor man netop ikke skal indrage fortyndingen med i beregningerne? kan du ikke forklare det for mig?

Brugbart svar (0)

Svar #12
03. april 2006 af Quasar (Slettet)

Altså de 2mL saft fortyndes med vand for at sikre en effektiv titrering - og du kan vel forestille dig, at selvom vi fortynder med vand, vil stofmængden af citronsyre være den samme.

Brugbart svar (0)

Svar #13
03. april 2006 af Quasar (Slettet)

Du forveksler nemlig koncentration og stofmængde. Koncentrationen af citronsyre er nemlig ikke den samme før og efter fortynding.

Svar #14
03. april 2006 af Chiqita! (Slettet)

okay... er med..:) hva gør jeg så ganger stofmængden med molarmassen? hvad med masefylden?? i hvilken sammenhæng skal den benyttes?

Brugbart svar (1)

Svar #15
03. april 2006 af Quasar (Slettet)

n(base) = c(base) * V(base)
n(syre) = n(base)/3
m(syre) = n(syre) * M(syre)
m% = (m(syre)/m(saft)) * 100%

Svar #16
03. april 2006 af Chiqita! (Slettet)

mange tak for hjælpen Q:)

Skriv et svar til: citron

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.