Matematik

Kugle

19. april 2006 af somom (Slettet)
Hvad skal man starte med at gøre, jeg er total lost i denne opgave.

I et koordinatsystem i rummet er givet et punkt C(1,-3,1). En kugle K, der har cemtrum i C, tangere den plan, der indeholder koordinatsystemets første- og tredjeekse.

#1 Bestem en ligning for kuglen K.

Kuglen K skærer den plan, der indeholder koordinatsystemets første- og andenakse, i en cirkel.

#2 Bestem radius i denne cirkel.


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. april 2006 af ibibib (Slettet)

#1 Beregn afstanden fra C til xz-planen. Det er kuglens radius.

#2 Beregn afstanden fra C til xy-planen. Benyt deefter Pythagoras til at bestemme cirklens radius (lav en tegning)

Svar #2
19. april 2006 af somom (Slettet)

#1 hvilke afstandsformel skal man benytte sig af og hvordan skal man overhoved beregne den når man kun får opgivet et punkt C


Brugbart svar (0)

Svar #3
20. april 2006 af andersenit (Slettet)

Du ved at xz-planen udspændes af vektorerne s(1,0,0) og t(0,0,1). Så kan du finde planens ligning ved at tage krydsproduktet af s og t, hvorved du planens normalvektor.

Du kan bruge formlen der hedder dist(P,plan)=abs(ax1+by1+cz1+d)/sqr(a^2+b^2+c^2)

Brugbart svar (0)

Svar #4
20. april 2006 af mathon

Planen, der indeholder K-systems 1. og 3. akse (xz-planen), har ligningen y=0. Punktet C(1,-3,1)'s vinkelrette numeriske afstand til xz-planen er 3 (y=-3), så afstanden fra centrum til tangentplanet er 3 dvs radius er 3.

K's ligning. (x-1)^2+(y+3)^2+(z-1)^2=3^2

Den plan, der indeholder K-systemets 1. og 2. akse (xy-planen), har ligningen z=0.

Fælles punkter mellem K og og xy-planen kræver
(x-1)^2+(y+3)^2+(z-1)^2=3^2 og z=0 <=>
(x-1)^2+(y+3)^2+(0-1)^2=9 <=>

(x-1)^2+(y+3)^2=8 eller

(x-1)^2+(y+3)^2=(sqrt(8))^2 dvs. centrum i (1,-3) og radius 2sqrt(2)

Skriv et svar til: Kugle

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.