Kemi

Kemi - driller!!

02. maj 2006 af Jesp (Slettet)
Nogle herinde der vil hjælpe mig med to underopgaver som jeg er gået stå i.. Her er opgaven :

Lithiumcarbonat

information: Litiumcarbonat (tabletter 100 stk.) (300 mg (8,1 mmol Li)

Opgaven: Lithiumcarbonat anvendes som et medicinsk præparat og sælges fra apoteker i glas med 100 stk. piller a ca. 300 mg.
En pille med massen 304 mg opløses i vand til rumfanget 100 mL.

a)Find [Li+] i den fremstillede opløsning.

Mit bud: Vi kender hvad støfmængden er som er 8,1mmol =0,008mol
Det dividerer vi så med 0,1 L som så giver [Li+] = 0,08 M

Næste spørgsmål har jeg ingen anelse?

opløsningens indhold af carbonationer titreres nu med 0,143 M saltsyre, indtil det første ækvivalenspunkt er nået.

b)Hvor mange mL af saltsyren er forbrugt, når det første ækvivalenspunkt er nået?


PÅ forhånd mange tak...

Brugbart svar (0)

Svar #1
02. maj 2006 af dnadan (Slettet)

Tja hvor mange HCl går der på en carbonation? Ud fra dette kan du beregne stofmængden af HCl, og da du har en koncentration, kan du nu finde volumen...

Brugbart svar (0)

Svar #2
02. maj 2006 af dnadan (Slettet)

#1 vrøvl...
du skal selvfølgelig sige n(HCl)=n(Li+)

hvor du ved at n(CO3)=n(HCl)*2

Svar #3
02. maj 2006 af Jesp (Slettet)

hvordan kommer CO3 i billedet?

Altså de reagerer 1:1 siden du kan tillade dig skrive lig med hinanden..

Ser reaktion sådan herud:?

Li2CO3 + HCl ---> ???

hvad bliver der så dannet?

på forhånd tak

Svar #4
02. maj 2006 af Jesp (Slettet)

er der nogle kemiker der vil være sød og hjælpe..?

Brugbart svar (0)

Svar #5
03. maj 2006 af dnadan (Slettet)

Li2CO3 + 2HCl --> 2LiCl + H2CO3

Brugbart svar (0)

Svar #6
03. maj 2006 af dnadan (Slettet)

#5 er dog ikke helt sikker op om det bliver til dette, men det må være mit bedste bud...

Svar #7
03. maj 2006 af Jesp (Slettet)

den er god nok, for en som har haft min bog før har også skrevet noget der ligner det ;)

Men hvordan finder jeg ud af hvornår det første ækvivalenspunkt er nået?

Spørsmålet lyder jo :

Hvor mange mL af saltsyre er forbrugt, når det første ækvivalenspunkt er nået?

på forhånd tak

Brugbart svar (0)

Svar #8
03. maj 2006 af dnadan (Slettet)

kig netop på reaktionsskemaet:
Når n(HCl)*2=n(Li2CO3) ( de reagerer 2:1)
Nu kender du stofmængden, samt volumen, og nu kan du finde koncentrationen

Brugbart svar (0)

Svar #9
03. maj 2006 af Quasar (Slettet)

Indtil første ækvivalenspunkt er det følgende reaktion, der forløber:

H+(aq) + CO32-(aq) --> HCO3-(aq)

Du har en koncentration af H+(aq), du har en stofmængde CO32-; du ved, at der skal anvendes en lige så stor stofmængde H+ som CO32- til at danne HCO3-, hvorfor du kan bestemme forbruget af HCl.

Brugbart svar (0)

Svar #10
03. maj 2006 af dnadan (Slettet)

brug #9's metode...havde helt glemt at dette var i to trin...

Svar #11
03. maj 2006 af Jesp (Slettet)

ok, prøver lige..

Da jeg kender koncentrationen af H+ som er 0,143 M og da de reagerer i samme forhold må stofmængden hos H+ også være 8,1mmol... Derfor bliver volumen = n/c = 0,008mol/0,143M = 0,0559 ???? kan det passe?

Brugbart svar (0)

Svar #12
03. maj 2006 af Quasar (Slettet)

Hvor kommer 8,1mmol fra?

Svar #13
03. maj 2006 af Jesp (Slettet)

nå jaa det kan man jo ikk bruge? jeg har det fra informationen, der hvor jeg har skrevet opgaven ind for første gang #1

Du siger jeg har en stofmængde? hvor har jeg denfra?

Brugbart svar (0)

Svar #14
03. maj 2006 af Quasar (Slettet)

Du har 304mg lithiumcarbonat opløst i vand så har du også nCO32-(aq)

Svar #15
03. maj 2006 af Jesp (Slettet)

er pillens formel Li2CO3?

Jamen så finder jeg molærmassen for Li2CO3 og bruger formlen m/M for at finde stofmængden??

på forhånd tak

Skriv et svar til: Kemi - driller!!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.