Kemi

Puffersystem?

07. januar 2004 af SP anonym (Slettet)
Jeg har lidt problemer med denne opgave:

25 mL 0,010 M benzoesyre (C6H5COOH) tilsættes 17 mL 0,012 M NaOH-opløsning.
Beregn pH i blandingen

Hvis jeg har forstået opgaven rigtig er det et puffersystem:

pH = pKs + log([B]/[S])
= 4,20 + log (0,012/0,010)
= 4,28

man kan også beregne pH ud fra stofmængden og skulle pH blive det samme, men det bliver det ikke.

n(C6H5COOH) = 0,010 M x 0,025 L = 2,50 x 10 opløftet i -4 mol

n(NaOH) = 0,012 M x 0,017 L = 2,04 x 10 opløftet i -4 mol

pH = pKs + log(n(B)/n(S))
= 4,11

Hvorfor bliver pH ikke det samme i begge tilfælde? Har jeg lavet en fejl?

Brugbart svar (0)

Svar #1
07. januar 2004 af KemiKasper (Slettet)

det bliver også det samme - du skal bare huske at bruge koncentrationerne rigtigt: det er koncentrationen af syren og den korresponderende base efter reaktionen mellem benzoesyren og natriumhydroxiden.

Svar #2
07. januar 2004 af SP anonym (Slettet)

Det vil sige, den aktuell koncentration. Ikke den formelle!
Så er pH = 4,11 det korrekte svar ikke?
For at være på den sikre side vil jeg lige spørge om det er et puffesystem?

Svar #3
07. januar 2004 af SP anonym (Slettet)

Og hvad det korresponderende syre-base par er?

Svar #4
08. januar 2004 af SP anonym (Slettet)

Slet ingen respons?

Brugbart svar (0)

Svar #5
08. januar 2004 af Belief (Slettet)

Ja, det er den aktuelle koncentration som man skal sætte ind i formlen, så pH = 4,11 må være det korrekte svar.

Jeg tror nok, at det korresponderende syre-base par er benzoesyre og hydroxid-ionen. Jeg er dog ikke helt sikker...

Nogen der kan bekræfte dette?

Brugbart svar (0)

Svar #6
08. januar 2004 af KemiKasper (Slettet)

nej, syren er benzoesyre og den korresponderende fås ved at fjerne H-atomet fra syregruppe så man får benzoat-ionen C6H5-COO(-)

Brugbart svar (0)

Svar #7
08. januar 2004 af Belief (Slettet)

Det var godt, at nogen kunne sætte det på plads :)

Svar #8
09. januar 2004 af SP anonym (Slettet)

Se, nu var den der igen fra ham der Belief....

"Det var godt, at nogen kunne sætte det på plads:)"

Skide relevant indlæg, han er Adjunkt mine damer og herrer !!!

Skriv et svar til: Puffersystem?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.