Fysik
Kapacitor og håndregel
19. maj 2006 af
Raphson (Slettet)
Jeg har to spørgsmål, som jeg håber I kan afklare for mig:
1) Når der bliver spurgt til at man skal finde ladningen på den ene kapacitorplade, så refereres der til Q = C*U? Og dette er vel ikke lig den samlede kapacitans?
2) Når man taler magnetfelter og ladede partikler, har vi i undervisningen benyttet en såkaldt "fingerregel", hvor man benytter tommelfingeren, pegefingeren og langefingeren til at vurdere magnetfeltets retning og lign - jeg kan blot ikke huske, hvad de forskellige fingre "står for". Så vidt jeg husker er tommelfingeren partiklens retning (her benyttes venstre hvis den er positivt ladet, højre hvis negativt), pegefingeren er B-feltets retning, og langefingeren kan jeg ikke huske. Jeg håber I kan følge mig
1) Når der bliver spurgt til at man skal finde ladningen på den ene kapacitorplade, så refereres der til Q = C*U? Og dette er vel ikke lig den samlede kapacitans?
2) Når man taler magnetfelter og ladede partikler, har vi i undervisningen benyttet en såkaldt "fingerregel", hvor man benytter tommelfingeren, pegefingeren og langefingeren til at vurdere magnetfeltets retning og lign - jeg kan blot ikke huske, hvad de forskellige fingre "står for". Så vidt jeg husker er tommelfingeren partiklens retning (her benyttes venstre hvis den er positivt ladet, højre hvis negativt), pegefingeren er B-feltets retning, og langefingeren kan jeg ikke huske. Jeg håber I kan følge mig
Svar #1
19. maj 2006 af fixer (Slettet)
1) En pladekondensator har numerisk nøjagtigt lige store, men modsatte ladninger på de to plader. Hvis den ene plade har ladningen Q, så har den anden plade ladningen -Q. Sammenhængden mellem pladeladningen og potentialforskellen (spændingsfaldet) over kondensatoren er som du angiver. Bemærk at kondensatoren udadtil er elektrisk neutral. Der er _ikke_ tale om, at en kondensator oplagrer ladning.
2) Højrehåndsreglen er en hjælperegel der kan benyttes til at finde retningen af krydsproduktet mellem to vektorer u og v. Lad tommelfingeren pege i retning af u, pegefingeren i retning af v så vil langemand pege i retning af u x v, når vel at mærke langemand holdes vinkelret på planet udspændt af tommel- og pegefinger.
Selve fortolkningen af u og v og u x v afhænger jo af hvilken lovmæssighed man studerer. I dit tilfælde er det Lorentzkraften som er givet ved et krydsprodukt mellem hastighed og magnetfelt; F = qv x B, hvor q er partiklens ladning, v dens hastighed og B det magnetfelt, hvori den bevæger sig.
2) Højrehåndsreglen er en hjælperegel der kan benyttes til at finde retningen af krydsproduktet mellem to vektorer u og v. Lad tommelfingeren pege i retning af u, pegefingeren i retning af v så vil langemand pege i retning af u x v, når vel at mærke langemand holdes vinkelret på planet udspændt af tommel- og pegefinger.
Selve fortolkningen af u og v og u x v afhænger jo af hvilken lovmæssighed man studerer. I dit tilfælde er det Lorentzkraften som er givet ved et krydsprodukt mellem hastighed og magnetfelt; F = qv x B, hvor q er partiklens ladning, v dens hastighed og B det magnetfelt, hvori den bevæger sig.
Skriv et svar til: Kapacitor og håndregel
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
