Kemi

Strukturisomere

20. maj 2006 af Black18 (Slettet)
Hej allesammen

Jeg sidder og prøver at løse nogle opgaver - men er gået i stå, eller rettere jeg er i tvivl om følgende:

Nævn alle de alkoholer, der er isomere med pentan-1-ol

Jeg er kommet frem til følgende:

Pentan-2-ol
Pentan-3-ol
1-methylbutan-1-ol
2-methylbutan-1-ol
3-methylbutan-1-ol
2-ethylpropan-1-ol

Håber der er en , der vil hjælpe !

Brugbart svar (0)

Svar #1
20. maj 2006 af IMB (Slettet)

Der er kun een isomere for pentan-1-ol, og det er pentan-1-ol!

Jeg tror du mener isomere former for C5H12O, der er alkoholer.


Brugbart svar (0)

Svar #2
20. maj 2006 af IMB (Slettet)

Har du et bestemt antal, du skal finde? Det eneste jeg på stående for kan komme på er 2,2-dimethyl-1-propanol.

Svar #3
20. maj 2006 af Black18 (Slettet)

Ja, om jeg skriver molekylformlen eller pentan-1-ol er egentlig ligemeget. Det er jo det samme, for strukturisomere betyder jo netop stoffer med samme molekylformel, hvor molekylerne bare er bygget forskelligt op - og dermed har forskellig strukturformel !

Brugbart svar (0)

Svar #4
20. maj 2006 af IMB (Slettet)

Jaja, men det er bare en no-go ifg. min lærer.

Svar #5
20. maj 2006 af Black18 (Slettet)

Jeg kan godt se, at 2,2-dimethylpropan-1-ol er strukturisomere med propan-1-ol!

Men hvorfor skulle følgende ikke være isomere?

Pentan-2-ol
Pentan-3-ol
1-methylbutan-1-ol
2-methylbutan-1-ol
3-methylbutan-1-ol
2-ethylpropan-1-ol
1-ethylpropan-1-ol

Det kan jeg tilgengæld ikke se !


Brugbart svar (0)

Svar #6
20. maj 2006 af IMB (Slettet)

De er alle strukturisomere af C5H12O, ikke af pentan-1-ol. Der kan ikke eksistere nogle strukturisomere af pentan-1-ol, da der kun er een måde at skrive stoffet på, nemlig som... pentan-1-ol.

Svar #7
20. maj 2006 af Black18 (Slettet)

Ja , men det at de er strukturisomere med C5H12O betyder jo netop, at de også er strukturisomere med pentan-1-ol! Da de jo har samme molekylformlen! Strukturisomere betyder forskellig strukturformel - samme molekylformel !

Eller er jeg fuldstændig galt på den?

Brugbart svar (0)

Svar #8
20. maj 2006 af Larsendrengen (Slettet)

De isomere alkoholer med sumformel C5H12O:

1-pentanol
2-pentanol
3-pentanol
2-methyl-1-butanol
3-methyl-1-butanol
2-methyl-2-butanol
3-methyl-2-butanol
2,2-dimethyl-1-propanol

Der er nogle dubletter som skyldes forkert navngivning:

2-ethylpropan-1-ol = 2-methyl-1-butanol
1-ethylpropan-1-ol = 3-pentanol
1-methylbutan-1-ol = 2-pentanol

Brugbart svar (0)

Svar #9
20. maj 2006 af Larsendrengen (Slettet)

Og der er ikke noget forkert i at skrive:
"Nævn alle de alkoholer, der er isomere med pentan-1-ol "

Svar #10
20. maj 2006 af Black18 (Slettet)

Mange tak for hjælpen :D

Skriv et svar til: Strukturisomere

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.