Matematik

2 opgaver i Mat A om vektorregning

12. januar 2004 af Mr_Fuzzy (Slettet)
Hej

Jeg sidder og er fortvivlet over opgave 2.001 i eksamensopgaver. |a|=1, |b|=3 vinkel mellem a,b = 150.
Vi skal beregne gradtallet for vinklen mellem vektorerne a+b og a-b. Jeg ved at man skal benytte a*a=|a|^2 og
cos(v) = (a*b)/(|a|*|b|). Men hvordan finder jeg deres koordinater osv. håber der er noget der kan hjælpe mig igang.

Desuden opgave 2.008 hvor vi ved at |a|=3 og at b= 3/2a + b^

vi skal beregne arealet af det parallelogram som de to vektorer udspænder.
Må man godt gå udfra at a = (3,0) (ment som dens længde hen og ned).

Forstår stadig ik hvordan disse opgaver kan regnes ud,uden brug af koordinatter :(


Mvh. Mr_Fuzzy P.S på forhånd tak !

Brugbart svar (0)

Svar #1
12. januar 2004 af Jean

Til den første, du skal jo bruge skalarproduktet mellem (a-b) og (a+b), dette burde du kunne finde ligefremt...

Derefter skal du bruge de to vektores længder. Her vil det nok være smart at se på |(a-b)|^2... og på samme måde med a+b.

Svar #2
12. januar 2004 af Mr_Fuzzy (Slettet)

Sådan som jeg forstår det så ser udregningen således ud:
|a|^2-|b|^2 /
|a|^2*|a|^2-2*|a|^2*|b|^2+|b|^2*|b|^2

a=1 og b=3 får jeg vinklen til 97,181, kan det passe ?

Brugbart svar (0)

Svar #3
12. januar 2004 af Brian (Slettet)

Et råd: tegn! hvis du ikke allerede...

Du kender jo længderne og har en vinkel, så bare lav et eksempel. Derefter kan du konstruere a+b og a-b. En sådan tegning vil vise dig hvad der foregår og om resultatet af dine udregninger er rimeligt.

Du vil også kunne se, at resultatet er givet, selv om du slet ikke har eller havde et koordinatsystem neden under dine vektorpile.

Det forklarer hvorfor det kan lade sig gøre, at løse disse opgaver uden koordinater.

Brugbart svar (0)

Svar #4
12. januar 2004 af Mille (Slettet)

Hej...

Jeg sidder med en facitliste til de opgaver du snakker om og her er facit:

2.001:
1. opgave: 159,44 grader
2. opgave: 3

2.008:
1. opgave: 9
2. opgave: 116,57 grader
3. opgave: (9/13)kvadratrod(13) hvilket ca. = 2,50

Håber det hjalp dig lidt. :o)

Skriv et svar til: 2 opgaver i Mat A om vektorregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.