Matematik

Renters rente

07. juni 2006 af Sannaen (Slettet)
Hejsa ,
Det der med renters rente ? Er der nogen, som kan finde ud af det og lige vil forklare mig det ?
Jeg må nok indrømme , at jeg ikk helt har forstået den ?

Formlen Er lidt svær at tyde ?

Brugbart svar (0)

Svar #1
07. juni 2006 af sølvskål (Slettet)

Hvilken form mener du?:)
Du skal bare tænke på, at der hele tiden skal betales renter oveni det andet beløb.

Brugbart svar (0)

Svar #2
07. juni 2006 af sølvskål (Slettet)

http://www.formel.dk/matematik/rentesregning/rentesregning.htm

Kig lidt på det her:)

Ellers skal jeg nok prøve at hjælpe

Brugbart svar (0)

Svar #3
07. juni 2006 af hollebolle (Slettet)

Startkapital: (k)
Slutkapital: (kn)
Procent: p
Antal år: n

kn = k*(1+p)^n


Brugbart svar (0)

Svar #4
07. juni 2006 af sølvskål (Slettet)

Hvis du f.eks. har et startbeløb på 15000 kr. og sætter dem i banken med en rente på 2,1% i 24 måneder gør du sådan:

kn = 15000*(1+0,021)^24

Brugbart svar (0)

Svar #5
07. juni 2006 af Dorit (Slettet)

hej:)
formlen ser således ud:

Kn=K*(1+x)^n

K: startværdi
x: væksten i procent angivet som decimaltal (det vil sige renten i decimaltal)
n: antal vækstperoder (fx år)
Kn: værdi efter n perioder

Eksempel:
Jeg har 1000 kroner sat ind på en bankkonto. Jeg får 2 procent i rente per år, og vil se hvor meget de 1000 kroner er steget til efter 3 år.

Kn=1000*(1+0,02)^3

Kn=1061,2 kroner

Hvis du ikke forstod det, så bare spørg:)

Brugbart svar (0)

Svar #6
07. juni 2006 af sølvskål (Slettet)

#4
Har lige fundet en fejl i min egen besvarelse. Det er ikke måneder du skal bruge til n - terminer. Det er ÅR!
:)

Brugbart svar (0)

Svar #7
07. juni 2006 af Dorit (Slettet)

Til sølvskål. Får du 2,1 procent i rente om måneden?

Brugbart svar (0)

Svar #8
07. juni 2006 af Dorit (Slettet)

Ja okay:) Du var hurtige end mig:) Hehe..

Brugbart svar (0)

Svar #9
07. juni 2006 af sølvskål (Slettet)

#7 bare et eksempel :)

Brugbart svar (0)

Svar #10
07. juni 2006 af Tissi (Slettet)

Husk også at skrive de andre paranteser ind i lommeregneren, så den regner det rigtigt ud.

Brugbart svar (0)

Svar #11
07. juni 2006 af mathon

...forestil dig, at du har en
kapital
ko (k er første bogstav i kapital og 0'et betyder til starttidspunktet = 0 rente tilskrevet)

Kapitalen sættes til forrentning til p% p.a.

Det er lidt "irriterende" altid at skulle skrive p/100, hvorfor man indfører
rentefoden r=p/100

efter 1. termin (tiden mellem rentetilskrivningerne)
kapital: ko
rente af kapital: ko*p/100
eller lettere ko*r
samlet indestående efter 1. termins rentetilskrivning: ko+ko*r=ko*(1+r)^1

efter 2. termin
indestående: ko*(1+r)
rente: ko*(1+r)*r
samlet indestående efter 2. termins rentetilskrivning:
ko*(1+r)+ko*(1+r)*r=ko*(1+r)(1+r)=ko*(1+r)^2

efter 3. termin
indestående: ko*(1+r)^2
rente i 3. termin:ko*(1+r)^2*r
samlet indeståedne efter 3. termins rentetilskrivning: ko*(1+r)^2+ko*(1+r)^2*r=ko*(1+r)^2*(1+r)=
ko*(1+r)^3
.......

efter n'te termin:
indestående: ko*(1+r)^(n-1)
rente i n*te termin: ko*(1+r)^(n-1)*r
samlet indeståedne efter n'te termins rentetilskrivning:
ko*(1+r)^(n-1)+ko*(1+r)^(n-1)*r=
ko*(1+r)^(n-1)(1+r)=ko*(1+r)^n

eller
kn=ko*(1+r)^n

hvis du vil helt "ind i det".


Brugbart svar (0)

Svar #12
12. juni 2006 af mathjælp (Slettet)

#11

Lækkert, en udledelse af renteformlen!

I 4. sidste linje, sætter du så bare kn = ko*(1+r)^(n-1)(1+r) ?

Brugbart svar (0)

Svar #13
12. juni 2006 af mathjælp (Slettet)

Ahh, ok, du reducerer bare lige som i de andre tilfælde.
Ingen spørgsmål herfra, så.

Brugbart svar (0)

Svar #14
12. juni 2006 af mathjælp (Slettet)

Bare for at være helt sikker, kan du så ikke lige vise trinnet fra

ko*(1+r)+ko*(1+r)*r

til

ko*(1+r)(1+r)

? :)

Brugbart svar (0)

Svar #15
12. juni 2006 af mathon

ko*(1+r)+ko*(1+r)*r =

ko*(1+r)*1+ko*(1+r)*r (de to led har to fælles faktor, som kan sættes uden for en parentes)

it goes

ko*(1+r)[1+r]

Brugbart svar (0)

Svar #16
12. juni 2006 af mathon

rettelse:
to fælles faktor
skal selvfølgelig
være
to fælles faktorer

Brugbart svar (0)

Svar #17
12. juni 2006 af mathjælp (Slettet)

Hmmm... nu har jeg siddet og rodet med det. Og jeg har desværre ikke fået den der aha-oplevelse.
Når jeg ganger de ud i begge tilfælde kan jeg jo se, at det passer. Men det er mit eneste argument, hvis lærer/censor skulle finde på at spørge mig.

Jeg er med så langt:
ko er den fælles faktor.
Men hvad så? Og hvad sker der med "*r" sidst i stykket? Skær det venligst ud i pap :)

Brugbart svar (0)

Svar #18
16. juni 2006 af mathon

ko*(1+r)*1+ko*(1+r)*r (de to led har to fælles faktor, som kan sættes uden for en parentes)

den ene fælles faktor er ko - som du er med på -
den anden fælles faktor er (1+r).

Først sætter vi den ene fælles faktor udenfor en parentes.
it goes:
ko[(1+r)*1+(1+r)*r].
Inde i den firkantede parentes står nu to led, som har den fælles faktor (1+r), hvorfor vi kan benytte reglen en gang mere.

it goes:
ko*(1+r)[1+r]

Svar #19
17. juni 2006 af Sannaen (Slettet)

Hehe , Jeg har fundet ud af det (:
Men.. siger da tak. Der har været stor interesse i dette indlæg.

Brugbart svar (0)

Svar #20
17. juni 2006 af Leah (Slettet)

Har også fulgt godt med

brugte #5 eksempel og skrev det ned i mine notater. hjalp mig til skriftlgi matematik (:

Skriv et svar til: Renters rente

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.