Fysik
Ohms 2.lov (kredsløb)
18. juni 2006 af
Trolleri (Slettet)
Hejsa
Jeg har et spørgsom til Ohms 2.lov (kredsløb). Ved udledningen siger man at Upol = -Ri·I+Uo
Men hvordan kan dette også være tilfældet?:
Upol = Ry·I
Det er tilfældet således at:
( Ry·I = -Ri·I+Uo ) <-> ( Uo = I(Ry+Ri) )
Jeg har et spørgsom til Ohms 2.lov (kredsløb). Ved udledningen siger man at Upol = -Ri·I+Uo
Men hvordan kan dette også være tilfældet?:
Upol = Ry·I
Det er tilfældet således at:
( Ry·I = -Ri·I+Uo ) <-> ( Uo = I(Ry+Ri) )
Svar #1
18. juni 2006 af fixer (Slettet)
Husk for en anden gangs skyld at forklare betydning af de symboler, du anvender. Vi sidder ikke med dit lærebogsmateriale foran os, så det bliver hurtigt rent gætværk.
Jeg har aldrig hørt om en regel omtalt som Ohms anden lov. Derimod er der en der hedder Kirchoff's anden lov, men lade det nu ligge.
Jeg formoder du har en simpel kreds bestående af en ikke-ideel spændingskilde med indre modstand Ri i serie med en belastningsmodstand Ry.
Ohms lov siger at siger at strømmen i en rent resistiv kreds er direkte proportional med EMF, den elektromotoriske kraft (en uendelig dårlig betegnelse...) og omvendt proportional med resistansen.
Kirchoff's første lov siger at den algebraiske sum af spændingsfaldende rundt i sådan en kreds er nul. Regelen udtrykker energibevarelse.
Altså:
Hvis Uo er EMF følger af Ohms lov
I = Uo/(Ri+Ry)
Hvis Upol er den målte polspænding på spændingskilden, og hvis vi benævner spændingsfaldet over Ry og Ri med hhv. Uy og Ui, så følger af Kirchoff's første lov at
Uo - Ui - Uy = 0 (1)
og Ohms lov giver
Ui = Ri*I
Uy = Ry*I
som indsat i (1) giver det ønskede.
Relationen udtrykker blot at polspændingen ligger over Ry og den er fremkommet ved EMF fraregnet spændingsfaldet over den indre modstand.
/fixer
Jeg har aldrig hørt om en regel omtalt som Ohms anden lov. Derimod er der en der hedder Kirchoff's anden lov, men lade det nu ligge.
Jeg formoder du har en simpel kreds bestående af en ikke-ideel spændingskilde med indre modstand Ri i serie med en belastningsmodstand Ry.
Ohms lov siger at siger at strømmen i en rent resistiv kreds er direkte proportional med EMF, den elektromotoriske kraft (en uendelig dårlig betegnelse...) og omvendt proportional med resistansen.
Kirchoff's første lov siger at den algebraiske sum af spændingsfaldende rundt i sådan en kreds er nul. Regelen udtrykker energibevarelse.
Altså:
Hvis Uo er EMF følger af Ohms lov
I = Uo/(Ri+Ry)
Hvis Upol er den målte polspænding på spændingskilden, og hvis vi benævner spændingsfaldet over Ry og Ri med hhv. Uy og Ui, så følger af Kirchoff's første lov at
Uo - Ui - Uy = 0 (1)
og Ohms lov giver
Ui = Ri*I
Uy = Ry*I
som indsat i (1) giver det ønskede.
Relationen udtrykker blot at polspændingen ligger over Ry og den er fremkommet ved EMF fraregnet spændingsfaldet over den indre modstand.
/fixer
Svar #2
18. juni 2006 af CHristina Jensen (Slettet)
Det er sjovt, heg har også lige siddet og kigget på det. Jeg skal nemlig op på onsdag.
Hmm. Jeg har denne forklaring:
Ry*I = Uy (ifølge Ohms første lov)
Uy = Upol
Jeg er ikke sikker på, hvorfor det sidste er, som det er, men måske har det noget af gøre med, at "Når man kører hele vejen rundt i et elektriskkredsløb, så vil spændingsforskellen altid være 0, altså ingen forskel."
Hehe. Kan ikke helt huske, om det evt. er forklaringen på noget andet? :P
Kh Christina.
Hmm. Jeg har denne forklaring:
Ry*I = Uy (ifølge Ohms første lov)
Uy = Upol
Jeg er ikke sikker på, hvorfor det sidste er, som det er, men måske har det noget af gøre med, at "Når man kører hele vejen rundt i et elektriskkredsløb, så vil spændingsforskellen altid være 0, altså ingen forskel."
Hehe. Kan ikke helt huske, om det evt. er forklaringen på noget andet? :P
Kh Christina.
Svar #3
19. juni 2006 af Trolleri (Slettet)
Jotak, begge svar var meget nyttige. Men også fuldt ud tilstrækkelige hver for sig. Tak for svaret Christina og "Fixer".
Jeg fik dog kun 8, da jeg ikke er særligt god til at formidle mine tanker. Jeg skriver kun 8, fordi jeg altid har fået 10 som årskarakter. Mine prøver såvel som afleveringer har også altid ar været i top. F.eks. har jeg mht. til prøverne som regel fået flest points af alle i klassen (også uden at læse dagen før). Jeg er ingen stræber, men har været meget interesseret i fysik. Det er derfor lidt surt "kun" at få otte, ligesom jeg fik 9 i old (11 i årskarater) og 9 i religion (10 i årakarakter). Det er åbenbart noget som er gået igen i alle mine eksaminer.
Når du (Fixer) skriver at jeg for en anden gangs skyld skal huske "...at forklare betydning af de symboler, [jeg] anvender.", så er det ganske vist et udtryk for at jeg måske havde lidt for travlt med læsningen dagen før, men måske også at jeg ikke er så god til at sætte mig ind i hvordan ting skal forklares generelt. Hvad ved tilhøreren allerede? Hvad er egentligt vigtigt at få sagt, sådan at man er forståelig? osv.
Mit spørgsmål denne gang er så, findes der nogen steder på nettet, hvor man kan øve sig i formidling?
Jeg håber mit problem er blevet forklaret grundigt nok, men skriv da gerne alle de kommentarer du / I må have til mit indlæg. Jeg vil også gerne høre fra andre der går og har samme problem.
En varm sommerhilsen fra Trolleri
Jeg fik dog kun 8, da jeg ikke er særligt god til at formidle mine tanker. Jeg skriver kun 8, fordi jeg altid har fået 10 som årskarakter. Mine prøver såvel som afleveringer har også altid ar været i top. F.eks. har jeg mht. til prøverne som regel fået flest points af alle i klassen (også uden at læse dagen før). Jeg er ingen stræber, men har været meget interesseret i fysik. Det er derfor lidt surt "kun" at få otte, ligesom jeg fik 9 i old (11 i årskarater) og 9 i religion (10 i årakarakter). Det er åbenbart noget som er gået igen i alle mine eksaminer.
Når du (Fixer) skriver at jeg for en anden gangs skyld skal huske "...at forklare betydning af de symboler, [jeg] anvender.", så er det ganske vist et udtryk for at jeg måske havde lidt for travlt med læsningen dagen før, men måske også at jeg ikke er så god til at sætte mig ind i hvordan ting skal forklares generelt. Hvad ved tilhøreren allerede? Hvad er egentligt vigtigt at få sagt, sådan at man er forståelig? osv.
Mit spørgsmål denne gang er så, findes der nogen steder på nettet, hvor man kan øve sig i formidling?
Jeg håber mit problem er blevet forklaret grundigt nok, men skriv da gerne alle de kommentarer du / I må have til mit indlæg. Jeg vil også gerne høre fra andre der går og har samme problem.
En varm sommerhilsen fra Trolleri
Skriv et svar til: Ohms 2.lov (kredsløb)
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
