Kemi

Svag base

12. august 2006 af Liquidizer (Slettet)
Jeg har formlen som kan avnendes på en opløsning med svag base. Opgave 41 i kemi 2000 b-niveau. Er der nogle der kan hjælpe mig med at udlede formlen pOH = ½(pK - logc)?

Opgaven lyder helt præcis på: En svag base opløses i vand, hvorved ligevægt indstiller sig. Udled ovenstående formel.

Brugbart svar (0)

Svar #1
12. august 2006 af dnadan (Slettet)

Hmmm er formlen ikke udledt i din bog, hvis dette ikke er tilfældet, kan jeg godt skrive det her ind... Men det kommer til at tage lidt tid...

Svar #2
12. august 2006 af Liquidizer (Slettet)

Nej det er den ikke rigtig. Det er det opgaven går ud på. Men er det da svært? Der er ikke nogle andre oplysninger end dem. Og så lidt andre formler også.

Tror du jeg kan finde ud af det hvis du giver mit hints? Du må gerne prøve :)

Brugbart svar (0)

Svar #3
12. august 2006 af dnadan (Slettet)

Hmmm jeg prøver så:)

Okay, først opskriver du et reaktionsskema, hvor syren S reagerer med vand og bliver til basen B og oxoniumionen.

Ved start er syrens koncentration Cs, basens/H3O+ koncentration = 0M

Find nu ud af hvad koncentrationen er af syren S er ved ligevægt( Det er selvfølgelig i symboler)

Opskriv herefter ligevægtsudtrykket (Ks), brug her de andre 'symboler' for syren, basen og H3O+.


Hmmm prøv at skrive det herind, så jeg kan se om du gør det rigtigt:)

Når du har skrevet det herind, tager vi lige det sidste stykke..:)

Brugbart svar (0)

Svar #4
12. august 2006 af dnadan (Slettet)

#3 lile rettelse
Find nu ud af hvad koncentrationen er af syren S er ved ligevægt( Det er selvfølgelig i symboler)
Dette skal du også gøre for basen B, og H3O+ ionen

Svar #5
12. august 2006 af Liquidizer (Slettet)

Jeg har ikke prøvet det endnu. Går lige i bad, og så håber jeg stadig du er her ;)

Brugbart svar (0)

Svar #6
12. august 2006 af dnadan (Slettet)

Hmmm vent nu lige lidt..
Mener du:
pOH=1/2*(pKb-log(Cb))
eller
pH=1/2*(pKs-log(Cs))?

Man beviser det på samme måde, men det ændrer lige et par linjer..:)

Svar #7
12. august 2006 af Liquidizer (Slettet)

Jeg mener pOH=1/2*(pKb-log(Cb))

Brugbart svar (0)

Svar #8
12. august 2006 af dnadan (Slettet)

argh ok... så retter jeg lige lidt i forklaringen:)



Okay, først opskriver du et reaktionsskema, hvor basen B reagerer med vand og bliver til syren S og OH-.

Ved start er basens koncentration Cb, syrens/OH- koncentration = 0M

Find nu ud af hvad koncentrationen er af basen B er ved ligevægt( Det er selvfølgelig i symboler) Dette skal du også gøre for syren S og OH-

Opskriv herefter ligevægtsudtrykket (Kb), brug her de andre 'symboler' for syren, basen og OH-.

Svar #9
12. august 2006 af Liquidizer (Slettet)

Okay.. jeg har aldrig skrevet et indlæg her om kemi, så ved ikke hvordan med symboler osv. Prøver bare, så håber du forstår.

H2O + B (Det der ligevægtstegn >

Er koncentrationen på venstre side så ikke 0M for både syre og OH-?

Ved ligevægt må det så være Cs - [OH-].
For S og OH- er det vel [OH-].

Kb = [OH-]^2 / Cb - [OH-]

Og hvad så? :) Hvis det vel og mærket er rigtigt

Brugbart svar (0)

Svar #10
12. august 2006 af dnadan (Slettet)

Ser rigtigt ud:)

Når der nu er tale om en svag base, vil OH- påvirke [basen] meget eller meget lidt?

Brugbart svar (0)

Svar #11
12. august 2006 af dnadan (Slettet)

Eller skrevet på en anden måde:
Hvordan er forholdet mellem Cb og [OH-]?

Svar #12
12. august 2006 af Liquidizer (Slettet)

Jeg ved det ikke. Meget lidt vil jeg tro.

Svar #13
12. august 2006 af Liquidizer (Slettet)

Cb er vel meget større end OH-. Jeg ved slet ikke om jeg forstår. Det er bare det jeg tror.

Svar #14
12. august 2006 af Liquidizer (Slettet)

Du mener vel at jeg kan undlade OH- i nævneren for Kb?

Brugbart svar (0)

Svar #15
12. august 2006 af dnadan (Slettet)

Med andre ord:
Cb er langt større end [OH-], derfor kan du fjerne [OH-] fra nævneren. Du skal huske på at denne formel er en tilnærmelse, så man slipper for den irriterende lange formel, som normalt kun bruges for middelstærke baser...

Men nu har du fjernet [OH-] i nævneren..
Og nu kommer matematikken ind i billedet..
Kb = [OH-]^2 / Cb <=> pOH=1/2*(pKb-log(Cb))

Sig til hvis du ikk kan komme dertil, men eftersom du har/havde matematik på A-niveau, tror jeg sagtens at du kan komme dertil:)

Brugbart svar (0)

Svar #16
12. august 2006 af jammal (Slettet)

Jeg har den i et word-dokument. Sig til, hvis jeg skal sende dig den ! Skriv evt. din mail her.

Svar #17
12. august 2006 af Liquidizer (Slettet)

#16

Jeg tror måske at jeg har fat i det. Men du må gerne sende det til [email protected]

#15

Tusind tak for hjælpen. Du er en skat. Og så pædagogisk du dog er!

Brugbart svar (0)

Svar #18
12. august 2006 af dnadan (Slettet)

#17 Du må undskylde, hvis forklaringerne halter lidt, men jeg har haft ferie i jeg ved ikk hvor lang tid, så der er røget en del der..

Har faktisk fået af vide, at jeg skulle blive lærer af mine klassekammarater, så noget må der jo være over det:P

Brugbart svar (0)

Svar #19
12. august 2006 af jammal (Slettet)

Ok. sendt

Svar #20
12. august 2006 af Liquidizer (Slettet)

#18

Haltende forklaringer? Det forstår jeg virkelig ikke. Jeg er normalt meget langsomt opfattende. Så jeg plejer aldrig at forstå, når nogle forklarer noget, især ikke på skrift. Og ja, jeg tror da også du skal blive lærer. Isstedet for de unge drenge jeg har lige nu som undervisere.

Forrige 1 2 Næste

Der er 24 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.