Fysik

Samlede arbejde?

29. august 2006 af Jelly (Slettet)
En kasse slæbes hen ad en vandret gulv. Gnidningskraften (Fgnid) fra gulvet på kassen kan udregnes vha. denne formel:
Fgnid=gnidningskoefficient*tyngdekraft

Gnidningskoefficient= 0,5
Masse på kassen: 12kg

a)Beregn størrelsen af gnidningskraften

b) Find det arbejde, som gnidningskraften udfører på kassen, når den slæbes den 3,4 m hen ad gulvet.

c) Når kassen er slæbt 3,4 m hen ad gulvet, slippes den. Hvor stort er det samlede arbejde udført på kasse?

Mit spørgsmål er til opgave c.
Jeg mener at det samlede arbejde som er udført på kassen er 0, men jeg mangler lidt forklaring? -Kan det være newtons 1.lov?

På forhånd tak.

Svar #1
31. august 2006 af Jelly (Slettet)

Hmm nej jeg tror jeg har fundet en bedre forklaring... idet den slippes bliver der ikke tilført noget arbejde på den og derfor må den være 0.
Er det korrekt?

Brugbart svar (0)

Svar #2
31. august 2006 af fixer (Slettet)

Eftersom kassen bevæger sig horisontalt udfører kræfter vinkelret herpå (tyngden og normalkraften) intet arbejde.

Vi kan nok også hurtigt enes om, at det arbejde gnidningskraften udfører under bevægelsen er A_gnid = -F_gnid*s, hvor F_gnid = my*mg og minustegnet skyldes at gnidningskraften er modsat rettet bevægelsen.

Men udover gnindningskraften er der jo "slæbekraften" som nødvendigvis må have en komposant i kassens bevægelsesretning. Og hvor stor er så den? Det er ikke explicit oplyst i opgaveformuleringen.

Hvis nu denne komposant, F, var større end gnindningskraften, så ville kassen accellerere og opnå en fart større end nul. Det arbejde, den udfører, ville være F*s, hvor s er de 3.4 m. Men dertil skal så lægges det (negative) arbejde som gnindningskraften udfører på strækningen s _og_ det stykke s2 kassen bevæger sig inden den standser. Eftersom kassen opnår en fra nul forskellig slutfart, så vil den jo ikke standse øjeblikkeligt. Gnidningskraften udfører et arbejde medens den bremser kassen over strækningen s2.

Eftersom opgaven ikke forsyner os med tilstrækkelige oplysninger til at kunne beregne denne kraft og dermed slutfart, så ledes vi til at skulle fortolke ordet "slæbe" således, at slæbekraften kun lige netop udligner gnindningskraften. Dermed er kassens fart hele tiden (meget tæt på) nul. Når kassen slippes standser den derfor øjeblikkeligt, d.v.s. s2=0.
Da så F numerisk er lige så stor som gnindningskraften, yder den et lige så stort, men positivt arbejde, som gnindningskraften. Totalt er arbejdet på kassen derfor nul.

Svar #3
31. august 2006 af Jelly (Slettet)

Takker ;D ..det var lidt fikst ^^

Svar #4
31. august 2006 af Jelly (Slettet)

Men i denne formel:
-F_gnid*s, hvor F_gnid = my*mg

hvad er my*mg?

har jeg ikke hørt før

masse*..?


Brugbart svar (0)

Svar #5
31. august 2006 af fixer (Slettet)

'my' er betegnelsen for det græske bogstav, man oftest anvender for gnidningskoefficienten.

m er kassens masse, g tyngdeaccelerationen. Tyngdekraften er mg, sådan som du selv har skrevet i #0.

Skriv et svar til: Samlede arbejde?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.