Matematik

Parallelle Linjer

05. september 2006 af ma_thilde (Slettet)
Hej,
Jeg har følgende opgaver som jeg lige vil høre, om jeg har lavet rigtig, og så er der de to sidste som jeg ikke kan finde ud af

Bestem konstanten a i hvert af følgende tilfælde, så de to linjer bliver parallelle.

a) y=2x+1 og y=(a+3)x+3

2 = a + 3
a = 3 – 2
a = 1

b) y=(a+1)x+3 og y=(2a+5)x+1

a + 1 = 2a + 5
a – 2a = 1- 5
a = -4

c) 2x+y=2 og 3x+(a+1)y=2

d)y=a^(2)x+2ax+7 og y=ax-3
Det er kun (2) der skal løftes op

På forhånd tak
Mathilde



Brugbart svar (0)

Svar #1
05. september 2006 af sigmund (Slettet)

Lad os tage en opg. ad gangen.

ad a) Tankegangen er rigtig, men ligningen er ikke løst korrekt.

ad b) Igen er tankegangen rigtig. Du har også korrekt facit, men der er ikke sammenhæng mellem anden og tredje linje i din udregning.

ad c) Isoler først y, og benyt dernæst samme fremgangsmåde som i a) og b).

ad d) Igen kan du opstille en ligning, der løses.

Jeg vil ikke lave opgaverne for dig, men vend tilbage når du har lavet alle opgaver.

Brugbart svar (0)

Svar #2
05. september 2006 af ibibib (Slettet)

a) Metoden er korrekt, men du laver en fortegnsfejl når du løser ligningen.

b) Metoden er korrekt, men du laver en fortegnsfejl når du løser ligningen.

c) Isoler først y i begge ligninger og anvend derefter metoden fra a) og b).

d) Sæt x uden for en parentes og anvend derefter metoden fra a) og b).

Brugbart svar (0)

Svar #3
05. september 2006 af Mahinth (Slettet)

Det ser ud som om du ikke har forstået det 100 % lad os tage a først
y=2x+1 og y=(a+3)x+3

så skriver du y=y
dvs. 2x+1=(a+3)x+3
og løser den som en ligning.. husk at gange parantesen ud..

Svar #4
05. september 2006 af ma_thilde (Slettet)

#1 + #2 + #3:

Hej, Tusind tak for hjælpen, jeg sætter mine udregninger herind, lige så snart jeg har lavet dem.

Mathilde

Svar #5
05. september 2006 af ma_thilde (Slettet)

Så har jeg lige fikset a'erne:

a) y=2x+1 og y=(a+3)x+3

2 = a + 3
2 – 3 = a
a = -1

Mathilde

Svar #6
05. september 2006 af ma_thilde (Slettet)

Og her kommer b'eren:

b) y = (a+1) x + 3 og y = (2a+5) x + 1

a + 1 = 2a + 5
a = 2a + 5 - 1
a - 2a = 1 - 5
a = -4

Mathilde

Brugbart svar (0)

Svar #7
05. september 2006 af ibibib (Slettet)

#5 og #6 er korrekte.

Svar #8
05. september 2006 af ma_thilde (Slettet)

Så nu har jeg forsøgt at lave c'eren:

c) 2x + y = 2 og 3x + (a+1) y = 2

y = 2 – 2x
y = 2 – 3x – a – 1

1 – 3x – a = 2 – 2x
a = 1 – 3x – 2 + 2x
a = -x - 1

Mathilde

Brugbart svar (0)

Svar #9
05. september 2006 af sigmund (Slettet)

#6,

a = 2a + 5 - 1 (her er a lig 4)
a - 2a = 1 - 5 (her er a lig -4)

#8,

y er ikke isoleret korrekt i ligning nr. 2. Prøv igen.

Svar #10
05. september 2006 af ma_thilde (Slettet)

Jeg vare lige gået igang med d'eren da jeg gik i stå, nogle der kan hjælpe mig?

d) y = a2x + 2ax + 7 og y = ax - 3

y = a2x + 2ax + 7
y = (a2 + 2a) x + 7
y = ax – 3
a = a2 + 2a

Brugbart svar (0)

Svar #11
05. september 2006 af ibibib (Slettet)

d)
y=a^(2)x+2ax+7 og y=ax-3
y=(a²+2a)x+7.

a²+2a=a <=>
a²+a=0 <=>
a=0 eller a=?

Svar #12
05. september 2006 af ma_thilde (Slettet)

Når du siger ligning nummer 2 mener du så:

y = 2 – 3x – a – 1

* Må jeg ikke bare hæve parentesen, da der står et plus foran?

Mathilde

Svar #13
05. september 2006 af ma_thilde (Slettet)

eller a=0,5

???

Brugbart svar (0)

Svar #14
05. september 2006 af ibibib (Slettet)

"12

3x+(a+1)y=2 <=>
(a+1)y=-3x+2 <=>
y=(-3x+2)/(a+1)

Brugbart svar (0)

Svar #15
05. september 2006 af sigmund (Slettet)

#12,

Med ligning 2 mener jeg 3x + (a+1) y = 2. Her isoleres y ved først at trække 3x fra på begge sider:

3x + (a+1) y = 2 <=> (a+1)y = 2-3x,

og dernæst dividere igennem med a+1:

(a+1)y = 2-3x <=> y = 2/(a+1)-3x/(a+1).

Svar #16
05. september 2006 af ma_thilde (Slettet)

Er det så meningen at jeg skal kunne isolere a?
- Jeg er ved at være lost..

Brugbart svar (0)

Svar #17
05. september 2006 af ibibib (Slettet)

-3/(a+1) = -2

Svar #18
05. september 2006 af ma_thilde (Slettet)

#17) -3/(a+1) = -2

a = 0

??

Brugbart svar (0)

Svar #19
05. september 2006 af ibibib (Slettet)

Nej.
<=>
-3 = -2·(a+1)

Svar #20
05. september 2006 af ma_thilde (Slettet)

#19)

-3 = -2a - 2
-3 + 2 = -2a
-1/-2=a
0,5 = a

Skal denne opgave egentlig ikke have 2 løsninger, da det er en andengradsligning?

Skriv et svar til: Parallelle Linjer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.