Matematik

find x

05. september 2006 af gittemaja (Slettet)
3,2*x^-5 = 4,1

er dette en potensfunktion y=b*x^a?

hvis det er, hvordan finder jeg så x?

her er et forslag:
x^-5 = 4,1 / 3,2
x^-5 = 1,28125

og så sidder jeg fast

Brugbart svar (0)

Svar #1
05. september 2006 af ma_thilde (Slettet)

Ja, det er en potenspunktion.

Svar #2
05. september 2006 af gittemaja (Slettet)

ja men hvordan kommer jeg videre fra:

x^-5 = 4,1 / 3,2
x^-5 = 1,28125
??
er det så
den 5. rod af 1,28125 = x

men hvad skal man så

Brugbart svar (0)

Svar #3
05. september 2006 af jgthb (Slettet)

det er lige hvad det er:

(x^-5)^5=1,28^5
x=1,28^5

Brugbart svar (0)

Svar #4
05. september 2006 af dnadan (Slettet)

#3 ikke helt korrekt..

x^-5 = 4,1 / 3,2 <=>
(x^(-5))^(-1/5)=(41/32)^(-1/5) <=>
x=(41/32)^(-1/5)

Det er ren og skær potensregneregler

Svar #5
05. september 2006 af gittemaja (Slettet)

(x^(-5))^(-1/5)=(41/32)^(-1/5) <=>
??

sry men kunne den forklares lidt nærmere

Brugbart svar (0)

Svar #6
05. september 2006 af dnadan (Slettet)

Potensregnereglen:

(a^n)^m =a^nm

I dette tilfælde:
(x^-5)^(-1/5)=x^(-5*-1/5)=x^1=x

Husk x skal stå alene, ikk noget med x^5 eller lignende...

Svar #7
05. september 2006 af gittemaja (Slettet)

hvorfor bliver 4,1 og 3,2 til 41 og 32?

og hvordan kan man se på (a^n)^m =a^nm at n=-1/5?

Svar #8
05. september 2006 af gittemaja (Slettet)

og hvad er n og m og a ?

Brugbart svar (0)

Svar #9
05. september 2006 af jgthb (Slettet)

undskyld. jeg ved ikke lige hvad der skete der.
#4

Brugbart svar (0)

Svar #10
05. september 2006 af ibibib (Slettet)

Venstre side i din ligning er en potensfunktion

Fortsættelsen kan være
x^-5 = 1,28125 <=>
x = (-5)'te rod af 1,28125 <=>
x = 0,9516

Brugbart svar (0)

Svar #11
05. september 2006 af dnadan (Slettet)

#7 brøken siger:
4,1/3,2

Brøker og decimaltal fungerer bare ikk sammen, derfor forlænger jeg altså brøken med 10:

4,1*10/(3,2*10)=41/32

#8 det er bare bogstaver, som viser reglen...

men f.eks hvis der nu stod x^2, så ved du jo godt, at du bare skal tage kvadratroden til det, og herved får du x.
Men vha. potensreglen forstår du måske dette endnu bedre:
sqrt(x) er nemlig det samme som x^(1/2)

Der står:
x^2, og du skal 'fjerne' ^2, dette gøres ved at tage sqrt til det:
(x^2)^(1/2)
Nu benyttes reglen, som er skrevet i #4
(a^n)^m =a^nm
Hermed fås så:
x^(2*1/2) =x^1 = x

Håber det var lidt forståeligt..

Skriv et svar til: find x

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.