Kemi

Masseprocent?

10. september 2006 af godfy (Slettet)
Et glas i kemikaliedepotet er forsynet med en etiket, hvorpå der står "Natriumhydrogencarbonat". I forbindelse med et eksperiment bliver man klar over, at glssets indholde er en blanding af natriumhydrogencarbonat og natriumcarbonat. For at finde frem til blandingforholdet mellem de 2 stoffer, laver man følgende undersøgelse:

Der afvejes 5,00 g af glassets indhold, og denne portion opvarmes herefter i en porcelænsgigel til ca. 300 grader i ca. 10 minutter. Under disse omstændigheder spaltes alt natriumhydrogencarbonat, idet der bl.a. dannes carbondioxid. Der sker ingen spaltning af natriumcarbonat.

a) Opskriv et reaktionsskema for spaltningsreaktionen.

(2NaHCO3 --> CO2 + vand + Na2CO3)

b) Beregn massen af stoffet efter opvarmningen under forudsætning af, at stoffet er ren natriumhydrogencarbonat.

( finder n af NaHCO3 og beregner så massen af Na2CO3 ik? )

efter opvarmningen vejer stoffet i diglen 3.71 g.

c)Beregn indholdet af natriumcarbonat i den oprindelige stofblanding og angiv resultatet i masseprocent

(Her går jeg i stå, fordi jeg siger 3,71/5 * 100 % = 74 % .. det er da for meget?? )

Brugbart svar (0)

Svar #1
10. september 2006 af -Zeta- (Slettet)

B/A * 100%

...Hvor A er største værdi og B er mindste værdi. (I dette tilfælde)

Den rigtige værdi af masseporcent bør være 63,6 % jvf. teorien.

Svar #2
10. september 2006 af godfy (Slettet)

Hmm ..

Du benytter altså massen fra B ?

Svar #3
10. september 2006 af godfy (Slettet)

hvad skal 3.71 gram som info benyttes til?

Brugbart svar (0)

Svar #4
10. september 2006 af -Zeta- (Slettet)

Du skal finde procenttallet fra NaHCO3 opløsningen inde afbrændingen, og så i forhold til efter afbrændingen, ikke?

Så er A den målte masse, og B er massen efter afbrændingen.

Ved teoretiske udregninger (n=m/M) skal resultatet give 63,6 gram, idet at det drejer sig om den dannede Na2CO3 i følgende reaktion:

2NaHCO3 --> Na2CO3 + H2O + CO2

Derfor bør den praktiske målinger sige, at massen, efter afbrændingen, udgør omkring 63%.

Brugbart svar (0)

Svar #5
10. september 2006 af -Zeta- (Slettet)

#4:

inde --> inden

Svar #6
10. september 2006 af godfy (Slettet)

Er det spg. C du taler om?

Jeg tror du har tabt mig fuldstændig. Er slet ikke med på hvorledes du får 63 gram osv.

Jeg skal finde c)Beregn indholdet af natriumcarbonat i den oprindelige stofblanding og angiv resultatet i masseprocent

Brugbart svar (0)

Svar #7
10. september 2006 af -Zeta- (Slettet)

#6:

Jeg taler om spg. C, ja.

(3,71 g / 5 g) * 100% = 74,2%

Glem de teoretiske udregninger, og derved de 63,6%, hvis det ikke er en del af opgaven.

Svar #8
10. september 2006 af godfy (Slettet)

hehe ok ..

Så jeg havde regnet det rigtigt .. alts¨bliver det 74 .. sorry .. det er ret sent ;)

Brugbart svar (0)

Svar #9
10. september 2006 af -Zeta- (Slettet)

#0:

Hvad fik du spg. b til?

Svar #10
10. september 2006 af godfy (Slettet)

3,17 gram mener jeg

Brugbart svar (0)

Svar #11
10. september 2006 af -Zeta- (Slettet)

#10:

Så passer det jo fint. :-)

Godnat.

Skriv et svar til: Masseprocent?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.