Kemi

3 Hurtige

19. september 2006 af kuldioxid (Slettet)
Hej til alle..

Har virkelig brug for hjælp med disse tre spørgsmål, skal aflevere min rapport om stål uld i morgen:

Hvorfor kan jern oxideres af hydrogen-ioner?

Hvorfor kan jern – i modsætning til f.eks. magnesium – kan danne 2 forskellige ioner?

Hvad betyder ordet per i navnet permanganation?

Har virkelig brug for hjælp hurtisgst muligt

På forhånd mange tak ;)

Brugbart svar (0)

Svar #1
19. september 2006 af catchmer (Slettet)

Hvad menes der med oxideres?
jern er jo Fe afgiver 2+ og 3+ ioner,
hydrogen er h afgiver kun 1+ion, oxygen O^2+ kan gå sammen med Hydrogen og danne vand. der skal to hydrogener og et oxygen til. Så det må jo være det samme med jernet. Enten to hydrogener og et jern, eller et hydrogen og to jern. selvom jeg gætter på den første :)

og jeg aner ikke hvad jeg ævler om.

Nå, men jern kan danne to forskellige ioner fordi den ikke hører hjemme i en bestemt gruppe. Det samme gælder Cu som kan have 1+ion eller 2+ioner. De er metalatomer, derfor kan det lade sig gøre.

Den sidste har jeg så ingen anelse om.

Svar #2
19. september 2006 af kuldioxid (Slettet)

Tak for hjælpen

Med oxidere mener jeg at jern afgiver elektroner

Brugbart svar (0)

Svar #3
19. september 2006 af mathon

Hvorfor kan jern oxideres af hydrogen-ioner?:

jern står til venstre for H2 i spændingsrækken, hvorfor H2 er mere tilbøjeligt til at afgive elektroner end jern er.

Fe's elektronkonfiguration [Ar)3d6,4s2
Mg's elektronkonfiguration [Ne]3s2
jern har en umættet 3d-underskal, hvor elektronerne kan "gøre dette og hint", mens Mg har "mættet" elektronopbygning med behersket elektronegativitet.

Når et grundstof indgår forbindelse med oxygen, får forbindelsen ofte suffixet -at

Men indgår grundstoffet flere forskellige oxygenforbindelser, er man henvist til at graduere dem. Man vælger så én til at ende på -at. Den forbindelse, der så indeholder endnu mere oxygen kaldes så per-X-at = ekstra oxygen.

i dette tilfælde skal X-et udskiftes med mangan,
hvorfor nomenklaturen bliver per-mangan-at
eller uden bindestreger
permanganat.

Brugbart svar (0)

Svar #4
19. september 2006 af catchmer (Slettet)

så lærte jeg lige noget nyt.
og håber du kunne bruge mit ævleri til noget fornuftigt :)

Brugbart svar (0)

Svar #5
19. september 2006 af mathon

sorry:
jern står til venstre for H2 i spændingsrækken, hvorfor H2 er mere tilbøjeligt til at afgive elektroner end jern er.

skal rettes til

jern står til venstre for H2 i spændingsrækken, hvorfor H+ er mere tilbøjelig til at optage elektroner end jern er.

Svar #6
19. september 2006 af kuldioxid (Slettet)

Mange Mange tak det hjalp meget!!!

Men lige noget jeg ikke forstår:

Hvilken kemisk forbindelse har stoffet mellem mangan og oxygen hvor per er fjernet fra navnet... har det så 1 mindre oxygen eller hvad?

På forhånd mange tak

Svar #7
19. september 2006 af kuldioxid (Slettet)

nogen der ka hjælpe

Svar #8
19. september 2006 af kuldioxid (Slettet)

?

Brugbart svar (0)

Svar #9
19. september 2006 af mathon

Mangan er ikke noget godt pædagogisk eksempel:

MnO4-- ..ionen med OT = +6 hedder manganat-ion og viser sig i vandig opløsning med en intensiv grøn farve.

MnO4-..ionen med OT = +7 hedder permanganat-ion og viser sig i vandig opløsning med en intensiv vinrød farve (du kender sikkert KMnO4 - kaliumpermanganat - fra folkeskolen).

Du kender H20 (som godt nok ikke hedder hydrogenat) en H2O2 - med ekstra oxygen - hedder hydrogenperoxid (brintoverilte = overiltet brint altså udover det "normale" H2O)

Det "klassiske" pædagogiske eksempel:

her skal først indskydes, at når 3 eller 4 forskellige oxygenforbindelser kendes,
angiver suffixet -at et højere oxygenindhold - højere OT - end suffixet -it.

ClO2-..ionen kaldes chlor-it (OT = +3)

ClO-..ionen kaldes hypo-chlor-it (hvor hypo-X-it er mindre oxygen end X-it) (OT = +1)

ClO3-..ionen kaldes chlor-at (OT = +5)

ClO4-..ionen kaldes per-chlor-at (OT = +7).

...sådan er der så meget...


Svar #10
19. september 2006 af kuldioxid (Slettet)

Tak igen mathon..

Har forstået det nu.. kunne ikke lige få det hele til at gå op.. men nu kan jeg se hvad det er.

Tak ;)

Kan du hjælpe mig med at lave et reaktionsskema hvor jeg skal lave et reaktionsskema mellem Cl- og MnO4- der giver frit Cl2.??

Svar #11
19. september 2006 af kuldioxid (Slettet)

jeg skal forklare hvor man skal bruge svovlsyre og ikke saltsyre, da saltsyre vil ødelægge forsøget, fordi Cl- vil forsyrre, men forstår bare ikke hvor det vil ødelægge og hvordan kan man vise det ud fra et reaktionsskema..?

Brugbart svar (0)

Svar #12
19. september 2006 af chrisjorg (Slettet)

er det ikke

2Cl- + MnO4- + 8H+ --> Cl2 + 4H20 + Mn-

Brugbart svar (0)

Svar #13
19. september 2006 af mathon

:
2MnO4- + 10Cl- +16H+ --> 2Mn++ + 5Cl2 + 8H2O,

du kan selv tjekke redoxafstemningens forskellige trin,
når det anføres,
at
OT(Mn) = +7 i MnO4-
OT(Mn) = +2 i Mn++

OT(Cl) = -1 i Cl-
OT(Cl) = 0 i Cl2 (frit grundstof).

Hvis du tilsætter HCl (H+ som er velkommen og Cl- som IKKE er velkommen, da du så tilsætter endnu flere Cl-_ioner end der var i forvejen, da du ikke kan kende forskel på de Cl-, du havde i starten og dem du sidenhen tilsætter. Du kan ikke se hvornår processen er gennemført, fordi der så stadig er ikke oxiderede Cl-_ioner tilbage. Tilsættes svovlsyre - hvor H+ er velkommen og SO4-- blot er ledsageioner, som ingen skade forvolder, kan du se, når Cl2-udviklingen (gul-grøn gas) ophører som tegn på gennemført oxidation.

Svar #14
19. september 2006 af kuldioxid (Slettet)

Mange Mange tak mathon!!

Du har virkelig hjulpet mig

Svar #15
19. september 2006 af kuldioxid (Slettet)

et spørgsmål mere..

der står at jeg skal "argumentere for at permanganationen ikke kan oxidere sulfationen SO42-)"

Hvad er grundet til det?

Brugbart svar (0)

Svar #16
20. september 2006 af Ararat (Slettet)

ja - et grundstof kan ikke have højere oxidationstal end nummeret på den hovedgruppe det står i - i sulfationen har svovl oxtal +6 - og svovl står i sjette hovedgruppe - dvs der er 6 atomer i yderste skal, når disse er afgivet har det opfyldt oktetreglen - der er 8 i yderste skal ( det får elektronkonfiguration som ædelgassen neon )

Svar #17
20. september 2006 af kuldioxid (Slettet)

Tak ararat..

Men lige noget jeg ikke forstår:

hvordan kan den afgive 6 elektroner? Optager den ikke 2

Brugbart svar (0)

Svar #18
20. september 2006 af mathon

OT(S) = +6 i SO4-- dvs. i sit højeste OT. Skal SO4-- reagere, bliver det til et lavere OT, hvilket kræver en reduktor.
Men MnO4- er en stærk oxidator og virker IKKE reducerende på SO4-- og heller ikke oxiderende, da S allerede befinder sig i sit højst mulige OT.

Svar #19
20. september 2006 af kuldioxid (Slettet)

Nu er jeg endelig igennem min rapport om ståluld.

Mange tak til alle der har hjulpet (specielt mathon og ararat)

Skriv et svar til: 3 Hurtige

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.