Matematik

Maple 10

23. september 2006 af eightx2 (Slettet)
Jeg har lige et par spørgsmål til Maple-sagkyndige.

1. Hvordan indsætter man en tangent i et punkt til en kurve? Det skal være i samme koordinatsystem som kurven/grafen.

2. Hvordan får man Maple til at forstå, hvad e egentlig er? Jeg snakker om Eulers tal, for Maple skriver gang på gang ln(e) i stedet for bare at undlade det eller skrive 1.

3. Når man fx vil have resultatet af et bestemt integral, så giver den bare en eller flere brøker. Hvordan får man den til at give et decimaltal som resultat? Det hjælper ikke at højreklikke -> approximate.

4. Hvorfor kan Maple nogle gange ikke forstå, at fx -3/2 er mindre end 4?

Pfh. tak.

Brugbart svar (0)

Svar #1
23. september 2006 af Sentinox (Slettet)

1)
Du skal selv beregne tangenten, men flere plots kan vises på flere punkter.

Eksempelvis:

Funktionen f(x) = x^2+2
Tangenten til denne i (0,2):

Maple:

restart:
f:=x->x^2+2:
tang:=x->2:
plot([f(x),tang(x)],x=-10..10,legend =["parabel","tangent"], title ="Eksempel på parabel og dennes tangent");

2) Mener du eksponential?

Syntaxen er :

exp(x);

3)

Får du f.eks. 11/20, kan du få en decimaltilnærmelse med kommandoen "evalf":

Maple:

restart:
evalf(11/20);

4) Har jeg aldrig oplevet, giv gerne et eksempel.

Ps. Sidder sekv og laver aflevering i det lige nu...

//Sentinox



Svar #2
23. september 2006 af eightx2 (Slettet)

1), 2), 3) - tak, det virkede præcist som jeg ville have det til.

4) Jeg tror det var i forbindelse med et bestemt integral eller lignende, kan ikke huske det nu, men vender lige tilbage hvis det opstår igen.

Nu du snakker aflevering, så sad jeg netop og tænkte tidligere i dag om det egentlig måtte tage lang tid at skrive en aflevering ind i Maple. Jeg testede lige selv mht. indskrivning af en opgave med vektorer, og det fremkom mig halvbesværligt at indtaste vektorerne og deres tilhørende koordinater. Umiddelbart vil jeg sige det går meget hurtigere ved almindelig håndskrift, men det er jo nok bare et spørgsmål om tilvending og træning.
Ang. indskrivningen af vektorer, kan man ikke lave afrundede klammer? Jeg fik nemlig kun det indtryk, at det kun var muligt at skrive en vektor som en 2x1 matrix (altså med matrixklammer).
Og hvordan skriver man vektor_a? Du ved, "a med pil over".

Brugbart svar (0)

Svar #3
24. september 2006 af Sentinox (Slettet)

Mht. afleveringer i matematik, skriver jeg det altid i maple, dog ikke som "tekst" men som math.

Så er det nemlig nemt at gå ind og rette det hele på en gang, når jeg opdager en eller anden åndsvag fejl jeg har lavet i starten.

Ang. indskrivningen af vektorer, kan man ikke lave afrundede klammer?

Man kan i java-versionen, men jeg bruger selv Maple classic, som lægger mere vægt på regnekraft end udseende, så jeg kan faktisk ikke huske hvordan.


Vektorer pljer i mine opgaver at være angivet med fed, og matricer med fed og streg under.

Man skal gøre sig det klart at Maple primært er et program til beregninger, ikke store fine rapporter.
Hvis man skal lave pæne rapporter, er det bedste Latex. Udviklingen i Mpale går dog imod også at kunne lvae fine rapporter, så om nogle år kan det være det bliver nemmere.

//Sentinox

Svar #4
24. september 2006 af eightx2 (Slettet)

Når du siger du altid laver dine afleveringer i Maple, så kommer jeg til at tænke på, om læreren ikke vil se nogle udregninger? Hvordan er det så hensigtsmæssigt at stille det op (mht. indskrivningen i Maple med udregninger)?

Brugbart svar (0)

Svar #5
24. september 2006 af Sentinox (Slettet)

Det er på DTU, så der lægges ikke specielt stor vægt på bevisførelse.

Dog anfører man mellemregninger i "passende" omfang, dette gør jeg typisk som tekst (math).

//Sentinox

Skriv et svar til: Maple 10

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.