Matematik

Udregning af ligning

30. september 2006 af dwm (Slettet)
Hejsa,

Jeg er igang med at lave en opgave som jeg ikke lige kan se hvordan jeg skal starte på og håber på at der er nogle her der kan hjælpe.

Opgaven:

Bestem ligningen for den linie som har hældningskofficienten -3/4 og som sammen med kordinatakserne danner en trekant med arealet 24.

Er der en der kan hjælpe mig igang?

Mvh
Kenneth

Brugbart svar (0)

Svar #1
30. september 2006 af iB (Slettet)

Du har jo allerede hældningen, så du mangler bare "b" (der hvor linien skærer y-aksen)

Tegn trekanten beskrevet i opgaven med arealet på 24, og indse at hældningen på -3/4 kan omregnes til grader, og så har du en retvinklet trekant du kan regne på.

Svar #2
30. september 2006 af dwm (Slettet)

Tak for dit hurtigt svar. Mit problem ligger så i at se hvordan hældningen skal omregnes til grader. Trekanten blev tegnet for et par timer siden :)

Brugbart svar (0)

Svar #3
30. september 2006 af mathon

løsningskontrol:
y = -3/4x+6

Svar #4
30. september 2006 af dwm (Slettet)

Ja og y= -3/4x-6

Det hjælper mig dog ikke at have løsningen.

Brugbart svar (0)

Svar #5
30. september 2006 af mathon

...hvis du tegner en ret linje med hældning -3/4 skærende y- og x-aksens positive del,
vil du med udgangspunkt i det punkt, hvori linjen skærer x-aksen,
have

1) et "skridt" til venstre ad x-aksen, giver en y-stigning på 3/4.
Arealet af denne lille trekant er 1/2*1*3/4 = 3/8.

Arealforholdet mellem den søgte trekant og den lille trekant er 24/(3/8) = 64.

Det lineære forhold mellem den søgte trekant og den lille trekant er sqr(64)=8.

Vi har altså fundet, at kateterne i den søgte trekant er 8 gange kateterne i den lille:

vandret: 8*1=8
lodret: 8*3/4=6,
hvoraf
y = -3/4x+6 og på grund af symmetrien
y = -3/4x-6

tjekberegning på arealet: 1/2*6*8=3*8=24.

Brugbart svar (0)

Svar #6
30. september 2006 af simu (Slettet)

Start i I.kvadrant-
Afsæt O (0,0)
Afsæt A (4,0) på x-aksen
Afsæt B (0,3) på y-aksen

Forbind A & B
Du har nu en linie AB med hældning -3/4

Samtidig har du fået tegnet en retvinklet trekant med arealet 6, som opfylder betingelserne bortset fra areal.

Men du skal bruge en med arealet 24.
Så arealforholdet mellem dem skal være 6:24 => 1:4

Det lineære forhold bliver derfor 1:2(kvadratroden af arealforholdet)


Afsæt A1 på x-aksen i (8,0)
Afsæt B1 på y-aksen i (0,6)

Bemærk at det er netop er 2 gange længderne OA og OB.

Lige ræsonnement engang til:

Og hvorfor så det? Jo du har fået tegnet 2 ligedannede trekanter hvor forholdet mellem siderne er 1:2.

Så vil forholdet mellem arealerne være 1:4.

Og derfor for vores 2 trekanter 6:24.

Dvs. skæringspunkt med y-aksen vil være (0,6) og det bestemmer jo værdien af b i forskriften
y=ax+b

a er jo -3/4 og b=6

så herudfra haves

y = -3/4x + 6

Såvidt jeg kan se er der 2 løsninger:

Du kan ligesåvel tegne figuren i III-kvadrant.

Herved bliver liniens skæringspunkt med y-aksen (0,-6)


og du får ligningen

y = -3/4 - 6

S.E.& O.



Svar #7
30. september 2006 af dwm (Slettet)


Ja ok det var jo ret simpelt. :)
Jeg siger mange tak for hjælpen.

Brugbart svar (0)

Svar #8
30. september 2006 af mathon

...ja - set i bagklogskabens ulidelige klarsyn...

Skriv et svar til: Udregning af ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.