Matematik

Logaritmefunktion, tror jeg.

30. september 2006 af MadeInBrazil (Slettet)
I begyndelsen af året 1980 deponeres forskellige radioaktive isotoper. Som bekendt aftager mængden af en radioaktiv isotop eksponentielt med tiden.

1) Der deponeres 2,00 g af isotopen Sr-90, der har en halveringstid på 28 år.
Hvor mange gram vil der være tilbage af denne isotop i begyndelsen af år 2000?
I hvilket år vil der være 0,80 g tilbage af det deponerede Sr-90?

... så er der to opgaver mere til. Det eneste jeg har brug fpr hjælp til er en formel for at løse opgaven. For med formlen går jeg ud fra at jeg også kan lave de andre opgaver, hvis bare jeg justerer lidt på den :) Håber I kan hjælpe.

Brugbart svar (0)

Svar #1
30. september 2006 af dnadan (Slettet)

Bestem a ud fra formlen:
T1/2=-ln(2)/ln(a)


Brugbart svar (0)

Svar #2
30. september 2006 af mathon

m = mo*(1/2)^(t/28_år)

1)
m = 2_g*(1/2)^(20_år/28_år)=

2_g*1/2)^(20/28) = ca. 1.22_g


2)
0.8_g = 2_g*(1/2)^(t/28_år)

(1/2)^(t/28_år)=0.4

ln((1/2)^(t/28_år))=ln(0.4)

(t/28_år)*ln(1/2)=ln(0.4)

t/28_år = ln(0.4)/ln(1/2)

t = [ln(0.4)/ln(1/2)]*28_år = ca. 37_år


Skriv et svar til: Logaritmefunktion, tror jeg.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.