Matematik

Punkter og ligninger

01. oktober 2006 af Yaro Yaro (Slettet)
Linjen L går gennem punkterne A(2,1) og B(4,5).. find ligningen for linjen L.

Linjen M går gennem C(5,4) og er parallel med linjen L. Hvad er ligningen for denne linje?

Håber nogen kan hjælpe.

Brugbart svar (0)

Svar #1
01. oktober 2006 af sigmund (Slettet)

Hældningen a for L findes ud fra formlen

a = (yB-yA)/(xB-xA). Dernæst findes skæringen med y-aksen, normalt kaldt b, ved at sætte et punkt ind i ligningen, og løse for b.

M og L er parallele, har de samme hældning. B-leddet i ligningen for M findes ved indsættelse af punktet C.

Brugbart svar (0)

Svar #2
01. oktober 2006 af mathon

hvis linjens ligning
er
y=ax+b

så gælder:

(y2-y1)/(x2-x1) = a
og
b = y1-ax1

Svar #3
01. oktober 2006 af Yaro Yaro (Slettet)

Tusind tak.

Hvad så hvis en tredje linje går gennem punktet C og ligger vinkelret på de to andre linjer? Hvad er så ligningen?

Brugbart svar (0)

Svar #4
01. oktober 2006 af mathon

tredje:
hældning -1/2 gennem C

Brugbart svar (0)

Svar #5
01. oktober 2006 af sigmund (Slettet)

#3,

For to indbyrdes vinkelrette linjer gælder, at produktet af de to hældninger er -1.

Svar #6
01. oktober 2006 af Yaro Yaro (Slettet)

Jeg er dog stadig ikke helt med hvad jeg gør for at finde lingingen for punktet C(5,4) der er parallel med linjen L...?

Brugbart svar (0)

Svar #7
01. oktober 2006 af ibibib (Slettet)

Du kender a og skal beregne b.
Benyt formlen fra #2.

Skriv et svar til: Punkter og ligninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.