Matematik

Bestem to parablers skæringspunkter

05. oktober 2006 af Citron (Slettet)
Hej..

Jeg skal som overskriften siger, finde to skæringspunkter ved hjælp af nogen ligninger. Som jeg så skal finde rødderne fra først, jeg ved godt hvordan man gør. men er ikke helt enig med det hele. Man bruger jo forskriften x=-b+-kvadratroden af d/2*a d=22 og a=-1,75 b=11,5 c=-15,75

som jeg så har sat til: x=-11,5+kvadratroden af 22/2*-1,75
Jeg ved at den første rod skal blive 1,95 og den anden o,22. Men det kan jeg slet ikke få dem til. Er der nogen der kan se, hvad jeg gør forkert?

Louise :)

Brugbart svar (0)

Svar #1
05. oktober 2006 af Dominik Hasek (Slettet)

Øhhh ... antag, at der eksisterer en person som ikke aner hvad opgaven gå ud på (det kunne være mig!), hvordan skulle vedkommende så have den fjerneste chance for at hjælpe? Du giver ingen brugbar information overhovedet.

Svar #2
05. oktober 2006 af Citron (Slettet)

Jamen det må du da meget undskylde..

mine to parabler er givet ved ligningerne y=1/4^2-½x+1/4 og y=2x^2-12x+16, og jeg skal så først beregne toppunkterne (har jeg gjort) og så skal jeg så finde skæringspunkterne, har så nu skrevet, at jeg først skal sætte ligningerne lig med hinanden: 1/4x^2-½x+1/4=2x^2-12x+16

og så skal jeg reducere, 1/4x^2-½x+1/4-2x^2+12x-16=0 der giver så -1,75x^2+11,5x-15,75=0

og så vil jeg så regne rødderne, og finde d først ved hjælp af d=b^2-4ac d=11,5^2-4*(-1,75)*(-15,75)=22

og så kommer jeg så frem til det, det hele startede med, som jeg har skrevet ovenover..

Brugbart svar (0)

Svar #3
05. oktober 2006 af allan_sim

#2.
Har du husket at sætte parenteserne rigtigt. Sådan her:

x=(-b+sqrt(d))/(2a)
x=(-b-sqrt(d))/(2a)

Så den første vil da være

x=(-11,5+sqrt(22))/(2*(-0,75))~1,95

Tilsvarende med den anden.

Svar #4
05. oktober 2006 af Citron (Slettet)

Undskyld, kan godt være jeg spørger dumt, men hvad er sqrt? Kvadratroden?

Brugbart svar (0)

Svar #5
05. oktober 2006 af allan_sim

#4.
Ja. Det kunne du nok også regne ud ved at sammenligne med din løsningsformel for andengradsligninger :-)

Svar #6
05. oktober 2006 af Citron (Slettet)

Det skal nok passe, men tak for hjælpen i hvert fald :) er dårlig til matematik, har det ret tvunget..

Skriv et svar til: Bestem to parablers skæringspunkter

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.