Matematik
maple udregninger
05. oktober 2006 af
Yieth (Slettet)
Er der nogen der kan finde hoved og hale i det her?? og give mig nogle hints?
Er en formel kendt for elementerne ars i en matrix A, så kan A hurtigt de neres i Maple
(Maplebogen side 56). Er eksempelvis elementerne i A givet ved
ars = r + s
for alle rækkenumre r og alle søjlenumre s, og er A en 4 4-matrix, så kan A de neres
ved kommandoen
A:=Matrix(4,(r,s)->r+s);
Hvis stadig formlen (1) skal gælde, men man gerne vil kunne variere på den kvadratiske
matrix As størrelse, kan man de nere A som en funktion af størrelsen n således:
A:=n->Matrix(n,(r,s)->r+s);
En 6 6-matrix fås så simpelthen ved kommandoen
A(6);
(a) Afprøv de ovenanførte Maplekommandoer.
(b) De nér nu A som funktion af størrelsen n og med elementer givet ved formlen
ars = !(r1)(s1)
hvor ! ikke skal gives nogen værdi (endnu). Afprøv de nitionen ved at nde
A(1) ;A(2) ;A(3) ;A(4) ;A(5). Sørg for at resultatet står på én linie (Vink: Brug
seq).
(c) ! fra spørgsmål b skal nu have værdien
! = expi
2
n = ei 2
n
Bemærk, at ! er en af rødderne i den binome ligning zn = 1 og at samtlige rødder i
zn = 1 er givet ved
1; !; !2; : : : ; !n1
Find A(2) ;A(3) ;A(4) og på sin egen linie A(5).
(d) Dé ner nu B som funktion af størrelsen n som A blev de neret, men med ! erstattet
af !, der jo kan fås således
! = expi
2
n = ei 2
n
Bemærk i øvrigt, at også 1; !; !2; : : : ; !n1 udgør samtlige rødder i ligningen zn = 1.
Find B (2) ;B (3) ;B (4) og på sin egen linie B (5).
(e) Find matrixprodukterne B (k)A(k) for k = 2; 3; : : : ; 6. Her kan man få brug for sim-
plify. Forklar ud fra det fundne resultat hvorfor 1 pk
A(k) og 1 pk
B (k) er hinandens
inverse.
(f) Matricerne 1 pk
B (k) og 1 pk
A(k) repræsenterer den såkaldte Fast Fourier Transform
og dens omvendte, henholdsvis. Fast Fourier Transform er implementeret i Maple
og ligger i pakken DiscreteTransforms. Prøv følgende kommandoer:
with(DiscreteTransforms);
v:=;
u1:=FourierTransform(v);
InverseFourierTransform(u1);
u2:=1/2*B(4).v;
1/2*A(4).u2;
Er en formel kendt for elementerne ars i en matrix A, så kan A hurtigt de neres i Maple
(Maplebogen side 56). Er eksempelvis elementerne i A givet ved
ars = r + s
for alle rækkenumre r og alle søjlenumre s, og er A en 4 4-matrix, så kan A de neres
ved kommandoen
A:=Matrix(4,(r,s)->r+s);
Hvis stadig formlen (1) skal gælde, men man gerne vil kunne variere på den kvadratiske
matrix As størrelse, kan man de nere A som en funktion af størrelsen n således:
A:=n->Matrix(n,(r,s)->r+s);
En 6 6-matrix fås så simpelthen ved kommandoen
A(6);
(a) Afprøv de ovenanførte Maplekommandoer.
(b) De nér nu A som funktion af størrelsen n og med elementer givet ved formlen
ars = !(r1)(s1)
hvor ! ikke skal gives nogen værdi (endnu). Afprøv de nitionen ved at nde
A(1) ;A(2) ;A(3) ;A(4) ;A(5). Sørg for at resultatet står på én linie (Vink: Brug
seq).
(c) ! fra spørgsmål b skal nu have værdien
! = expi
2
n = ei 2
n
Bemærk, at ! er en af rødderne i den binome ligning zn = 1 og at samtlige rødder i
zn = 1 er givet ved
1; !; !2; : : : ; !n1
Find A(2) ;A(3) ;A(4) og på sin egen linie A(5).
(d) Dé ner nu B som funktion af størrelsen n som A blev de neret, men med ! erstattet
af !, der jo kan fås således
! = expi
2
n = ei 2
n
Bemærk i øvrigt, at også 1; !; !2; : : : ; !n1 udgør samtlige rødder i ligningen zn = 1.
Find B (2) ;B (3) ;B (4) og på sin egen linie B (5).
(e) Find matrixprodukterne B (k)A(k) for k = 2; 3; : : : ; 6. Her kan man få brug for sim-
plify. Forklar ud fra det fundne resultat hvorfor 1 pk
A(k) og 1 pk
B (k) er hinandens
inverse.
(f) Matricerne 1 pk
B (k) og 1 pk
A(k) repræsenterer den såkaldte Fast Fourier Transform
og dens omvendte, henholdsvis. Fast Fourier Transform er implementeret i Maple
og ligger i pakken DiscreteTransforms. Prøv følgende kommandoer:
with(DiscreteTransforms);
v:=;
u1:=FourierTransform(v);
InverseFourierTransform(u1);
u2:=1/2*B(4).v;
1/2*A(4).u2;
Svar #1
05. oktober 2006 af Sentinox (Slettet)
Jeg kan sandsynligvis hjælpe, men prøv lige at rette de steder, hvor der er kommet "underlige" tegn.
//Sentinox
//Sentinox
Svar #2
05. oktober 2006 af Yieth (Slettet)
Så skulle alt være rettet (pi, kvadratrod osv er skrevet i bogstaver)
Er en formel kendt for elementerne ars i en matrix A, så kan A hurtigt defineres i Maple
(Maplebogen side 56).
Er eksempelvis elementerne i A givet ved: ars = r + s
for alle rækkenumre r og alle søjlenumre s, og er A en 4 x 4-matrix, så kan A defineres
ved kommandoen
A:=Matrix(4,(r,s)->r+s);
Hvis stadig formlen (1) skal gælde, men man gerne vil kunne variere på den kvadratiske
matrix A´s størrelse, kan man definere A som en funktion af størrelsen n således:
A:=n->Matrix(n,(r,s)->r+s);
En 6 x 6-matrix fås så simpelthen ved kommandoen
A(6);
(a) Afprøv de ovenanførte Maplekommandoer.
(b) Definér nu A som funktion af størrelsen n og med elementer givet ved formlen
ars = w^(r-1)(s-1)
hvor z ikke skal gives nogen værdi (endnu). Afprøv definitionen ved at finde
A(1) ;A(2) ;A(3) ;A(4) ;A(5). Sørg for at resultatet står på én linie (Vink: Brug seq).
(c) w fra spørgsmål b skal nu have værdien
w = exp x (i(2pi/n) = e^1(2pi/n)
Bemærk, at w er en af rødderne i den binome ligning z^n = 1 og at samtlige rødder i z^n = 1 er givet ved
1,w,w^2,w^3,......,w^n-1
Find A(2) ;A(3) ;A(4) og på sin egen linie A(5).
(d) Définer nu B som funktion af størrelsen n som A blev defineret, men med w erstattet
af !, der jo kan fås således
vektor w
vektor w = exp x (-i(2pi/n) = e^-1(2pi/n)
Bemærk i øvrigt, at også 1,vektor w,vektor w^2,.......,vektor w^n-1
udgør samtlige rødder i ligningen
z^n = 1.
Find B (2),B (3),B (4) og på sin egen linie B (5).
(e) Find matrixprodukterne B (k)A(k) for k = 2,3,....,6. Her kan man få brug for simplify.
Forklar ud fra det fundne resultat hvorfor 1/kvadratroden af k x A(k) og 1/kvadratroden af k x B(k) er hinandens
inverse.
(f) Matricerne 1/kvadratroden af k x A(k) og 1/kvadratroden af k x B(k)repræsenterer den såkaldte Fast Fourier Transform
og dens omvendte, henholdsvis. Fast Fourier Transform er implementeret i Maple
og ligger i pakken DiscreteTransforms. Prøv følgende kommandoer:
with(DiscreteTransforms);
v:=;
u1:=FourierTransform(v);
InverseFourierTransform(u1);
u2:=1/2*B(4).v;
1/2*A(4).u2;
Er en formel kendt for elementerne ars i en matrix A, så kan A hurtigt defineres i Maple
(Maplebogen side 56).
Er eksempelvis elementerne i A givet ved: ars = r + s
for alle rækkenumre r og alle søjlenumre s, og er A en 4 x 4-matrix, så kan A defineres
ved kommandoen
A:=Matrix(4,(r,s)->r+s);
Hvis stadig formlen (1) skal gælde, men man gerne vil kunne variere på den kvadratiske
matrix A´s størrelse, kan man definere A som en funktion af størrelsen n således:
A:=n->Matrix(n,(r,s)->r+s);
En 6 x 6-matrix fås så simpelthen ved kommandoen
A(6);
(a) Afprøv de ovenanførte Maplekommandoer.
(b) Definér nu A som funktion af størrelsen n og med elementer givet ved formlen
ars = w^(r-1)(s-1)
hvor z ikke skal gives nogen værdi (endnu). Afprøv definitionen ved at finde
A(1) ;A(2) ;A(3) ;A(4) ;A(5). Sørg for at resultatet står på én linie (Vink: Brug seq).
(c) w fra spørgsmål b skal nu have værdien
w = exp x (i(2pi/n) = e^1(2pi/n)
Bemærk, at w er en af rødderne i den binome ligning z^n = 1 og at samtlige rødder i z^n = 1 er givet ved
1,w,w^2,w^3,......,w^n-1
Find A(2) ;A(3) ;A(4) og på sin egen linie A(5).
(d) Définer nu B som funktion af størrelsen n som A blev defineret, men med w erstattet
af !, der jo kan fås således
vektor w
vektor w = exp x (-i(2pi/n) = e^-1(2pi/n)
Bemærk i øvrigt, at også 1,vektor w,vektor w^2,.......,vektor w^n-1
udgør samtlige rødder i ligningen
z^n = 1.
Find B (2),B (3),B (4) og på sin egen linie B (5).
(e) Find matrixprodukterne B (k)A(k) for k = 2,3,....,6. Her kan man få brug for simplify.
Forklar ud fra det fundne resultat hvorfor 1/kvadratroden af k x A(k) og 1/kvadratroden af k x B(k) er hinandens
inverse.
(f) Matricerne 1/kvadratroden af k x A(k) og 1/kvadratroden af k x B(k)repræsenterer den såkaldte Fast Fourier Transform
og dens omvendte, henholdsvis. Fast Fourier Transform er implementeret i Maple
og ligger i pakken DiscreteTransforms. Prøv følgende kommandoer:
with(DiscreteTransforms);
v:=;
u1:=FourierTransform(v);
InverseFourierTransform(u1);
u2:=1/2*B(4).v;
1/2*A(4).u2;
Svar #3
05. oktober 2006 af Sentinox (Slettet)
a) har du nok styr på
b)
Matricen bliver således:
A:=n->Matrix(n,(w,r,s)->w^(r-1)(s-1));
"hvor z ikke skal gives nogen værdi (endnu). ", der skulle nok have stået w her?
For at afprøve funktion, kan du f.eks. gøre følgende (én linie, kommasepareret):
seq(A(u),u=1..5);
Kan du komme videre herfra?
//Sentinox
b)
Matricen bliver således:
A:=n->Matrix(n,(w,r,s)->w^(r-1)(s-1));
"hvor z ikke skal gives nogen værdi (endnu). ", der skulle nok have stået w her?
For at afprøve funktion, kan du f.eks. gøre følgende (én linie, kommasepareret):
seq(A(u),u=1..5);
Kan du komme videre herfra?
//Sentinox
Skriv et svar til: maple udregninger
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
