Matematik

Lineær Sammenhæng

10. oktober 2006 af Filip0609 (Slettet)
Ozonlaget i atmosfæren beskytter mod solen ultraviolette stråling. Ozonlagets gennemsnitstykkelse er registret siden 1979. I en model antager man at der er én lineær sammenhæng mellem ozonlagets gennemsnitstykkelse y og antal x efter 1979 ( dvs. x=0 i år 1979 og f.eks. er x=10 i år 1989) Ozonlagets gennemsnitstykkelse måles i Dobson-enheder.

A) Bestem ligningen for den lineære sammenhæng, når du ved at ozonlagets gennemsnitstykkelse i 1981 var 348 Dobson-enheder og i 1989 var det 334 Dobson-enheder.

B)Beregn ozonlagets gennemsnitstykkelse i år 2001 ifølge denne model.

Er der nogle der vil hjælpe mig.

Brugbart svar (0)

Svar #1
10. oktober 2006 af jgthb (Slettet)

lineær sammenhæng er på formen: y=ax+b. da du har to talsæt til denne ligning, er det bare at løse to ligninger med to ubekendte

Brugbart svar (0)

Svar #2
10. oktober 2006 af Sentinox (Slettet)

Lineær sammenhæng:

y=a*x+b

Her er a og b de ubekendte.

Du ved at y=348 når x=5, og at y=334 når x=10.

Du kan derfor opstille to ligninger med to ubekendte (a og b), og bestemme den søgte lineære sammenhæng.

//Sentinox


Brugbart svar (0)

Svar #3
16. oktober 2011 af Wihi (Slettet)

Jeg har virkelig brug for hjælp med denne her opgave:

Forklar hvornår der er en lineær sammenhæng mellem en uafhængig variabel, x, og en afhængig variabel, y!


Brugbart svar (0)

Svar #4
16. oktober 2011 af mathon

               y = ax+b

               xa - y = -b
og
               2a - 348 = -b
             10a - 334 = -b
 


Brugbart svar (0)

Svar #5
16. oktober 2011 af Wihi (Slettet)

Tusind tak, fordi du vil hjælpe.. Men vil du ikke forklare det lidt nærmere :) ?


Brugbart svar (0)

Svar #6
16. oktober 2011 af Wihi (Slettet)

kom nu, jeg har virkelig brug for at forstå det ....


Brugbart svar (0)

Svar #7
16. oktober 2011 af Clickx (Slettet)

Læs i din matematikbog eller for den sags skyld på nettet...


Brugbart svar (0)

Svar #8
16. oktober 2011 af Wihi (Slettet)

Det har jeg gjordt... Hvis det bare bliver forklaret for mig, så kan det være jeg forstår det..


Brugbart svar (0)

Svar #9
18. oktober 2011 af mathon

 

         ...aldrig d i gjort...


Brugbart svar (0)

Svar #10
18. oktober 2011 af mathon

 

       I:    -2a + 348 = b
       II:  10a - 334 = -b
                         I og II adderes

             8a + 14 = 0
             8a = -14
             a = -14/8 = -(7/4)                  som indsat i I:    -2a + 348 = b   giver

             b = -2·(-(7/4)) + 348 = (703/2)

             y = ax + b

konklusion:

             y = -1,75x + 351,5

 


Brugbart svar (0)

Svar #11
19. oktober 2011 af Wihi (Slettet)

Tak for dit svar :)


Skriv et svar til: Lineær Sammenhæng

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.