Matematik

differentialregning

21. oktober 2006 af wwwhej (Slettet)
hej alle..

håber virkelig at der er nogen som kan hjælpe mig for forstår slet ikke differentialregning.

Opgaven lyder:

Bestem ved håndkraft ligningen for den tangent til grafen for funktionen f med forskrift:
f(x)=3*x^2-5x+2
der har stigningstal 7

Jeg forstår ikke differentialregning så vil gerne have forklaret hvordan man gør og ikke bare at så tager jeg bare f`(x) eller sådan noget..for det forstår jeg ikke.

På forhånd tak

Brugbart svar (0)

Svar #1
21. oktober 2006 af Lurch (Slettet)

Det er ikke så ligetil hvis du ikke vil høre ordet differentialkvotient...:)
Hvis det skulle gøres ved rigtig hånkraft, kunn du evt tegne grafen på et stykke papir og prøve at se hvor hældningen er 7. Det kan du ved at lægge en lineal langs grafen, så den danner tangent med den. Fra linealen kan du se hældningen. Det kan være det går godt, det kan også blive noget rod. Det afhænger af funktionen. Her kan det godt gå

Men ellers skal du have fat i f'(x)=7
som netop er en ligning du kan løse, og finde ud af i hvilken x værdi hældningen præcis er 7.

Brugbart svar (0)

Svar #2
21. oktober 2006 af mathon

hvis du ikke forstår

tangentligningen

y - yo = f'(xo)(x-xo) er der noget, som bør bringes fagligt på skinner, så vi har en chance for at hjælpe dig.

Svar #3
21. oktober 2006 af wwwhej (Slettet)

men hvilke tal skal jeg tage ind i den ligning?

ved det er noget med at man skal finde f´(x) og f(xo) og alt sådan noget ved bare ik hvordan man gør..


Brugbart svar (0)

Svar #4
23. oktober 2006 af mathon

...med den eneste oplysning, du får i teksten, kan du differnetiere f(x) og sætte det fundne lig med 7:

it goes

f'(x)=6x-5=7,
hvoraf

x=(7+5)/6=12/6=2,

hvoraf - da f'(x) kun er lig med 7 for netop x=2 - røringspunktet er (2,f(2))= (2,3*2^2-5*2+2).

Indsæt nu dine beregnede værdier i

y - yo = f'(xo)(x-xo), når (xo,yo) er røringspunktets koordinater.

Skriv et svar til: differentialregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.