Kemi

hjælp til en 2. ordens reaktion

24. oktober 2006 af cs (Slettet)
Hej er der nogen der kan hjælpe, hvis jeg har en reaktion der hedder
v=2H2 + 2 NO2 er hastighedsudtrykket så ikke v=k*(NO)^2*(H2) men er det det samme som V=k*(NO2)^2 fordi de reagere 1:1 eller hvordan er det?
Skal nemlig svare på om det betyder noget for k at man øger partialtrykket for gasformigt hydrogen. Men hvis man kan omskrive det til det andet har den vel ingen indflydelse

Håber nogen kan hjælpe

Brugbart svar (0)

Svar #1
24. oktober 2006 af Kim Brinck (Slettet)

Som du har skrevet udtrykket op, er der tale om en fjerde ordens reaktion (4 molekyler mødes samtidig).
Imidlertid skal der nok stå v = [H2]*[NO2]*k, hvilket er en anden ordens reaktion. Reaktionshastigheden påvirkes meget af trykket, da et øget tryk øger kolisionssansynligheden og dermed reaktionshastigheden. Den øgede reaktionshastighed skyldes ikke, k stiger, men at koncentrationen af reaktanterne øges (altså større [H2]).

Brugbart svar (0)

Svar #2
24. oktober 2006 af Kim Brinck (Slettet)

Det skal lige tilføjes, at k naturligvis afhænge meget af temperaturen.

Svar #3
24. oktober 2006 af cs (Slettet)

Helt præcost står der at
2 H2(g) + 2 NO(g) -> N2(g) + 2 H2O(g)
reaktionshastigheden er givet ved k*(NO)^2+(H2)og så lyder spørgsmålet vil en forøgelse af partialtrykket for gasformigt hydrogen påvirke k.

Brugbart svar (0)

Svar #4
25. oktober 2006 af Kim Brinck (Slettet)

Så er hastighedsudtrykket en tredie ordens reaktion. Svaret er imidlertid det samme. Øges H2 stiger reaktionshastigheden men ikke k (den er jo konstant)

Svar #5
25. oktober 2006 af cs (Slettet)

men hvis den øger reaktionshastigheden betyder det så ikke at aktiverinsenergien bliver nedsat og på den måde har den indflydelse på k, (Arrheniusligningen)

Brugbart svar (0)

Svar #6
26. oktober 2006 af Kim Brinck (Slettet)

NEJ!!!

Aktiveringsenergien er den energi, der i kollisionsøjeblikket kræves for, at reaktionen kan gennemføres. Molekylernes kinetiske energi er bestemt af deres hastighed og dermed temperaturen.

Prøv at se på ligningen for Arrhenius. I den indgår kun T som variabel, hvorved k kun afhænger af T resten er konstanter).

Du kan altså øge reaktionshastigheden ved enten at øge koncentrationen eller ved at øge temperatuen.

Brugbart svar (0)

Svar #7
26. oktober 2006 af Larsendrengen (Slettet)

#1 Reaktionsordenen siger intet om hvor mange molekyler der mødes i "transition state-TS eller også aktiveret komplex".

Reaktionsorden er er målbar størrelse da den kommer ud af det eksperimentelt fundne hastighedsudtryk.

Molekylariteten, som beskriver hvilke og hvor mange molekyler/atomer der reagere sammen (støder ind i hinanden) i TS, er en ren teoretisk størrelse. Den er baseret på de fundne hastighedsudtryk, og derfra kan man komme med et bud på hvor mange molekyler der mødes/reagerer i TS.

Så har man et hastighedsudtryk som er af 4 orden som f.eks. v =k[A]*[B]*[C]*[D], så betyder det ikke at A, B, C og D mødes samtidigt.

Forøvrigt er det ekstremt usandsynligt med at de fire mødes samtidigt. Der findes kun meget få termolekylære (hvor tre reagerer samtidigt) reaktioner.

Brugbart svar (0)

Svar #8
26. oktober 2006 af Kim Brinck (Slettet)

Hej igen

Larsendrengen har ret!! - det med kollisionen var lidt for hurtigt.

Resten er ok

Skriv et svar til: hjælp til en 2. ordens reaktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.