Fysik
Indre voltmeterkobling
25. oktober 2006 af
J-S-O (Slettet)
Hej, jeg har problemer med løsningen af opgave c) og d) i en opgave om en indre voltmeterkobling! Opgaven lyder:
Figuren viser en opstilling til måling af sammenhørende værdier for spændingsfald over og strømstyrke gennem en resistor. Opstillingen kaldes indre voltmeterkobling
a) -
b) -
U er det spændingsfald, voltmeteret måler, og I er den strømstyrke, som amperemeteret måler
c) Vis at, R = (u)/(I-(U/Rv))
d) Hvad skal der gælde om Rv, hvis man umiddelbart skal kunne bruge de målte værdier for U og I til bestemmelse af resistansers størrelse ved hjælp af Ohms lov?
Hele opgaven kan forresten ses her:
http://i24.photobucket.com/albums/c47/J-S-O/2-4.jpg
Figuren viser en opstilling til måling af sammenhørende værdier for spændingsfald over og strømstyrke gennem en resistor. Opstillingen kaldes indre voltmeterkobling
a) -
b) -
U er det spændingsfald, voltmeteret måler, og I er den strømstyrke, som amperemeteret måler
c) Vis at, R = (u)/(I-(U/Rv))
d) Hvad skal der gælde om Rv, hvis man umiddelbart skal kunne bruge de målte værdier for U og I til bestemmelse af resistansers størrelse ved hjælp af Ohms lov?
Hele opgaven kan forresten ses her:
http://i24.photobucket.com/albums/c47/J-S-O/2-4.jpg
Svar #1
26. oktober 2006 af Matkaj
c)Ohm's lov benyttes.
Strømstyrken gennem voltmeteret er U/Rv
Strømstyrken gennem resistoren er U/R
Summen af strømstyrkerne i en forgrening er lig strømstyrken før og efter forgreningen, så:
U/Rv + U/R = I. Isolér da R
d)Ohm's lov siger R = U/I, hvis den med god tilnærmelse skal kunne bruges til bestemmelse af R når der i virkeligheden gælder udtrykket fra c), ja så skal U/Rv være meget lille dvs. Rv skal være meget stor i forhold til U
Strømstyrken gennem voltmeteret er U/Rv
Strømstyrken gennem resistoren er U/R
Summen af strømstyrkerne i en forgrening er lig strømstyrken før og efter forgreningen, så:
U/Rv + U/R = I. Isolér da R
d)Ohm's lov siger R = U/I, hvis den med god tilnærmelse skal kunne bruges til bestemmelse af R når der i virkeligheden gælder udtrykket fra c), ja så skal U/Rv være meget lille dvs. Rv skal være meget stor i forhold til U
Skriv et svar til: Indre voltmeterkobling
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
