Matematik
Differentialregning
27. oktober 2006 af
Lil' cat (Slettet)
Opkriv en ligning for tangenten til grafen for f(x)=ax^2 i (X0,f(X0)). Bestem derefter koordinaterne til tangentens skæringspunkt med x-aksen. Vi betragter herefter grafen for funktionen f(x)=3x^2 og dens tangent i (7,f(7)).Bestem tangentens skæingspunkt med x-aksen.
Hvad skal jeg gøre??
Hvad skal jeg gøre??
Svar #1
27. oktober 2006 af sigmund (Slettet)
Ligningen for tangenten er givet ved y = f(x0) + f'(x0)(x-x0).
Fra forskriften for f finfes f'(x0). Til sidst løses ligningen y = 0 for x. Dermed har du et generelt udtryk for tangentens skæringspunkt med x-aksen. Derefter bliver du spurgt om, hvad løsningen er for specifikke værdier af hhv. a og x0. Denne findes ved indsætning i det generelle udtryk.
Fra forskriften for f finfes f'(x0). Til sidst løses ligningen y = 0 for x. Dermed har du et generelt udtryk for tangentens skæringspunkt med x-aksen. Derefter bliver du spurgt om, hvad løsningen er for specifikke værdier af hhv. a og x0. Denne findes ved indsætning i det generelle udtryk.
Svar #2
28. oktober 2006 af Duffy
1) Opkriv en ligning for tangenten til grafen for
f(x)=ax^2 i (xo,f(xo)).
2) Bestem derefter koordinaterne til tangentens skæringspunkt med x-aksen.
Vi betragter herefter grafen for funktionen f(x)=3x^2 og dens tangent i (7,f(7)).
3) Bestem tangentens skæingspunkt med x-aksen.
----------------------------------------------
----------------------------------------------
1)
f(x)=ax^2 i (xo,f(xo)).
Ligningen for tangenten er givet ved
y = f(xo) + f'(xo)(x-xo).
f'(xo) = (a(xo)^2)' = 2a(xo)
f(xo)=a(xo)^2
y = f(xo) + f'(xo)(x-xo) =
y = a(xo)^2 + 2a(xo)(x-xo) =
y = a(xo)^2 + 2a(xo)x - 2a(xo)^2 =
y = [2a(xo)]x + [a(xo)^2 - 2a(xo)^2] =
y = [2a(xo)]x - a(xo)^2
----------------------------------------
2) Bestem derefter koordinaterne til tangentens skæringspunkt med x-aksen:
Tangentens skæringspunkt med x-aksen er hvor y = 0:
Så vi sætter y = 0 i
y = [2a(xo)]x - a(xo)^2 .
0 = [2a(xo)]x - a(xo)^2
[2a(xo)]x = a(xo)^2
x = (a(xo)^2) / (2a(xo))
x = (xo)^2 / (2(xo))
x = xo/2 = ½·xo
således er koordinaterne til tangentens skæringspunkt med x-aksen:
(x,y) = ( ½xo , 0) .
-----------------------------------------
3) Bestem tangentens skæingspunkt med x-aksen.
Vi betragter herefter grafen for funktionen f(x)=3x^2 og dens tangent i (7,f(7)).
Her er det så bare at benyttet de resultater vi fandt ovenfor med
xo = 7
koordinaterne til tangentens skæringspunkt med x-aksen:
(x,y) = ( ½xo , 0) = (½·7 , 0) = (3,5 ; 0) .
altså
(x,y) = (3,5 ; 0)
eller
(x,y) = (7/2 , 0)
om man vil.
Duffy
f(x)=ax^2 i (xo,f(xo)).
2) Bestem derefter koordinaterne til tangentens skæringspunkt med x-aksen.
Vi betragter herefter grafen for funktionen f(x)=3x^2 og dens tangent i (7,f(7)).
3) Bestem tangentens skæingspunkt med x-aksen.
----------------------------------------------
----------------------------------------------
1)
f(x)=ax^2 i (xo,f(xo)).
Ligningen for tangenten er givet ved
y = f(xo) + f'(xo)(x-xo).
f'(xo) = (a(xo)^2)' = 2a(xo)
f(xo)=a(xo)^2
y = f(xo) + f'(xo)(x-xo) =
y = a(xo)^2 + 2a(xo)(x-xo) =
y = a(xo)^2 + 2a(xo)x - 2a(xo)^2 =
y = [2a(xo)]x + [a(xo)^2 - 2a(xo)^2] =
y = [2a(xo)]x - a(xo)^2
----------------------------------------
2) Bestem derefter koordinaterne til tangentens skæringspunkt med x-aksen:
Tangentens skæringspunkt med x-aksen er hvor y = 0:
Så vi sætter y = 0 i
y = [2a(xo)]x - a(xo)^2 .
0 = [2a(xo)]x - a(xo)^2
[2a(xo)]x = a(xo)^2
x = (a(xo)^2) / (2a(xo))
x = (xo)^2 / (2(xo))
x = xo/2 = ½·xo
således er koordinaterne til tangentens skæringspunkt med x-aksen:
(x,y) = ( ½xo , 0) .
-----------------------------------------
3) Bestem tangentens skæingspunkt med x-aksen.
Vi betragter herefter grafen for funktionen f(x)=3x^2 og dens tangent i (7,f(7)).
Her er det så bare at benyttet de resultater vi fandt ovenfor med
xo = 7
koordinaterne til tangentens skæringspunkt med x-aksen:
(x,y) = ( ½xo , 0) = (½·7 , 0) = (3,5 ; 0) .
altså
(x,y) = (3,5 ; 0)
eller
(x,y) = (7/2 , 0)
om man vil.
Duffy
Skriv et svar til: Differentialregning
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
