Samfundsfag

Teorier om konkurrenceevne

28. oktober 2006 af Jonas18 (Slettet)
Hej har lige et spørgsmål
ER der nogen herinde, der kender andre Teorier om konkurrenceevne udover Porters teori.

Brugbart svar (0)

Svar #1
28. oktober 2006 af Marcus (Slettet)

Ricardo (i international politik); lande specialiserer sig i det de har en naturlig fordel i for på denne måde at få konkurrencemæssige fordele og opnå vækst.

Brugbart svar (0)

Svar #2
28. oktober 2006 af Madsst (Slettet)

#Ja som ovenfor nævnt Ricardos teori, som kaldes "teorien om Komparative fordele". Teorien handler om arbejdsfordelingen mellem flere parter (for eksempel flere lande). Det viser sig at selvom part A er bedre end part B til at producerer alle varer, så kan det alligevel være efficient for Part A at handle med part B. Fordelingen af arbejdet skal nemlig ikke baseres på hvor meget part A og part B kan producerer, men hvor meget part A og part B må opgive i produktion af andre goder når de producer et bestemt gode. Heraf opstår så ideen om at begge parter har en komparativ fordel i bestemte typer af goder, hvilket gør det efficient med handel.

Denne teori er siden blevet videreudviklet af to svenskere (Hechsler og Ohlin) og den går nu på at lande skal specialisere sig i de goder, hvor de har komparative fordele i form af ressourcer. Hvis for eksempel Land A har meget arbejdskraft relativt til kapital, mens land B har lidt arbejdskraft relativt til kapital skal land A producerer arbejdskraftintensive goder, mens land B skal producere kapitalintensive goder. Det er blandt andet heraf man kan godtgøre udflytning af arbejdspladser (outsourcing).
Denne teori kan dog ikke forklare forklare handlen imellem ligebegunstigede lande, såsom landene i EU (stort set i hvert fald), hvorfor der er opstået en masse andre teorier som bygger på at forbrugerne ønsker diversering, at der er skalafordele i produktionen af de handlede goder, at der er imperfekt konkurrence etc.

Som jeg har forstået det er det dog endnu ikke godt forstået rent teoretisk, at der handles mellem lande som Danmark og Sverige for eksempel, men teorier pointerer vist især skalafordele.

Brugbart svar (0)

Svar #3
28. oktober 2006 af Madsst (Slettet)

Hvad er i øvrigt Porters Teorie? Den har jeg ikke hørt om.

Svar #4
29. oktober 2006 af Jonas18 (Slettet)

Tusind tak for jeres bidrag, men i forhold til konkurrenceevne, er Porters teori den mest anvendt i DK. altså at DK konkurrenceevne er opbygget på Porters teori, eller nogen andre forudsætninger(teorier), hvis man kan opstille det på teorier.

Skriv et svar til: Teorier om konkurrenceevne

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.