Kemi

Idealgas

01. november 2006 af sølvskål (Slettet)
Heej :)

Er der en der kan hjælpe mig lidt igang med denne opgave?:

Nitroglycerin er en væske med formlen C3H5N3O9.

Hvis væsken udsættes for stød, eksploderer stoffet,idet følgende reaktion forløber meget hurtigt:

4C3H5N3O9(l)--> 12CO2(g) + 10H2O(g) + 6N2(g) + O2(g)

Vi regner på sønderdelingen af 4 mol nitroglycerin.

a) Hvor mange mol gas dannes der i alt ved reaktionen?

Tak på forhånd :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. november 2006 af mathon

...29 mol gas...

Brugbart svar (0)

Svar #2
01. november 2006 af Kemiersjov (Slettet)

Hvad er det nu tallene foran de kemiske betegnelser betyder? - Du har allerede skrevet 4 foran C3H5N3O0 - hvorfor har du det?

Svar #3
01. november 2006 af sølvskål (Slettet)

# Hej
Hvordan fandt du ud af det ?

Brugbart svar (0)

Svar #4
01. november 2006 af Kemiersjov (Slettet)

Til mathon

Hvis man kan tælle til 30, tror jeg faktisk alle kan klare opgaven, men er det alle der ved, hvad der skal tælles?

S.U

Svar #5
01. november 2006 af sølvskål (Slettet)

Fordi det står der i min bog ?

Jeg har jo bare skrevet opgaven ind..

Brugbart svar (0)

Svar #6
01. november 2006 af Kemiersjov (Slettet)

Du har skrevet foran nitroglycerin, fordi du tager udgangspunkt i 4 molekyler eller 4 mol.


Svar #7
01. november 2006 af sølvskål (Slettet)

#2 skal jeg bare tælle det foran? For det får jeg da i hvert fald til 29 :)

Takker

Svar #8
01. november 2006 af sølvskål (Slettet)

#7 Mange tak. Der blev jeg lige lidt klogere.

Kan du hjælpe mig med denne også:

Reaktionen forløber som nævnt meget hurtigt. Antag, at gasblandingens volumen lige efter reaktionen er 1L, og at dens temperatur er 3000 grader.
Beregn trykket.

Jeg er næsten klar over, at jeg skal bruge formlen for idealgasloven, men hvordan gør jeg?

Brugbart svar (0)

Svar #9
01. november 2006 af Kemiersjov (Slettet)

Det er rigtigt.

Det ændrer dog ikke ved mit synspunkt, at det er PLAT bare at skrive "29 mol" i #1. Du får jo facit, når din lære har rette opgaven.

Svar #10
01. november 2006 af sølvskål (Slettet)

#9

Det var altså ikke mig der skrev 29 mol ..

Brugbart svar (0)

Svar #11
01. november 2006 af Kemiersjov (Slettet)

NEJ det var mathon, der gerne ville vise, at han også kan tælle til 29!

Svar #12
01. november 2006 af sølvskål (Slettet)

#11

Hehe okay :)

Men kunne du hjælpe mig lidt på vej med denne :

Reaktionen forløber som nævnt meget hurtigt. Antag, at gasblandingens volumen lige efter reaktionen er 1L, og at dens temperatur er 3000 grader.
Beregn trykket.

Jeg er næsten klar over, at jeg skal bruge formlen for idealgasloven, men hvordan gør jeg?

Brugbart svar (0)

Svar #13
01. november 2006 af Kemiersjov (Slettet)

Sætter tallene ind i formlen!

Find følgende størrelser.

P
V
n
R
T

Husk, at de anvendte enheder skal svare til den anvendte gas-konstant.

Ser på dit svar i morgen

PS - et hint: Brug SI enheder til alle parametre (for så er gaskonstanten 8,3145 og den kan jeg huske)


Brugbart svar (0)

Svar #14
01. november 2006 af mathon

#1
...var ment som en oplysende venlighed, der kunne lede dig til at forstå,
at

4C3H5N3O9(s) --> 12CO2(g) + 10H2O(g) + 6N2(g) + O2(g)
kan læses:

4_Mol C3H5N3O9(s) reaktionsdanner 12_Mol CO2(g), 10_Mol H2O(g), 6_Mol N2(g) og 1_Mol O2(g).
Da samtlige reaktionsprodukter er gasser, kan "volumen-molene" adderes direkte til 29_Mol.
Men det kunne åbenbart også tolkes på anden måde...



V = 1_liter
n = 4_Mol
R = 0.082058_atm*liter/(Mol*°K)
T = (273+3000)_°K

og du beregner P

NB: R = 0.082058_atm*liter/(Mol*°K) er foretrukket, fordi du så får trykket i atm, som er nemt at sammenligne med normaltrykket 1 atm.

0.082058_atm*liter/(Mol*°K) = 8,3145_J/(Mol*°K)

Svar #15
01. november 2006 af sølvskål (Slettet)

Bliver formlen så:

p = (n * R * T )/ V.

p = (4 * 0,082058 * 3273)/1

p = 1074,3


Brugbart svar (0)

Svar #16
01. november 2006 af hydrogen (Slettet)

#14 Grader Kelvin? ;p

#15 Ja, men husk enheden.

Brugbart svar (0)

Svar #17
01. november 2006 af Kemiersjov (Slettet)

hov hov husk lige. Kelvin er IKKE i gr. Du skal rettelig skrive 3273 K.

Svar #18
02. november 2006 af sølvskål (Slettet)

#17

Jeg fandt ud af det i aftes, og det var rigtig nok, det jeg fik lavet..

Tak for hjælpen.

Skriv et svar til: Idealgas

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.