Matematik

cirkler (haster)

05. november 2006 af tralalalala (Slettet)
Opgaven)

Gør rede for, at linjen "l" med ligningen y = 3/4x + 17 er tangent til cirklen med ligningen (x-5)^2 + (y-7)^2 =121

Cirklen har centrum i (5;7) og radius v(121) = 11, har jeg regnet ud. Men kan man ikke indtegne en tangent på TI-83? Der er nemlig en funktion, der hedder TANGENT under 2nd - DRAW, altså i den samme menu man indtegner cirklen. Men hvordan skal tangenten indkodes???



Brugbart svar (0)

Svar #1
05. november 2006 af dnadan (Slettet)

indsæt ligningen for linjen l ind i cirklens ligning, hvormed du får en andengradsligning, som løses.
Hvis du kun får en løsning, så er der tale om en tangent...

Svar #2
05. november 2006 af tralalalala (Slettet)

altså skal 3/4x indsættes på x's plads i cirklens ligning og så kender man stadig ikke y? og hvad med +17, er det ligemeget? og hvis der kun er en løsning til andengradsligningen er det så bevis nok for at tangenten er tangent til DENNE cirkel?

en del spørgsmål, så mange tak :)

Brugbart svar (0)

Svar #3
05. november 2006 af dnadan (Slettet)

(x-5)^2 + (y-7)^2 =121
Du indsætter ligningen for linjen l på y's plads i cirklen, hermed er:
(x-5)^2 + (3/4x+17 -7)^2 =121

Overvej selv, findes der andet end en tangent, som kun rører cirklen én gang?

Svar #4
05. november 2006 af tralalalala (Slettet)

nårrrrh, muchos gracias :):):)

Svar #5
05. november 2006 af tralalalala (Slettet)

okay, men skal 3/4x+17 ikke i parantes i parantesen; altså (x-5)^2 + ((3/4x+17)-7)^2 =121

?? det betyder jo meget

Brugbart svar (0)

Svar #6
06. november 2006 af -Zeta- (Slettet)

#5.
Ikke så længde det kun er addender der adderes. Men for forståelsens skyld, bør der sættes parentes rundt om <i>3/4x+17</i>.

Skriv et svar til: cirkler (haster)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.