Fysik

Fysik opg - Fra Orbit2

29. februar 2004 af lol (Slettet)
Hej er der nogle som er gode til fysik som kan hjælpe mig, med denne opgave:


Svar #1
29. februar 2004 af lol (Slettet)

Ifølge partikerl-bølge-dualiteten må iys i visse situatoner betragtes som partikler.
Det fremgår endda af Einsteins relativitetsteori, at en foton med frekvensen f, har en masse m givet ved:
h*f = m*c^2.

1)
Beregn massen af en foton med bølgelængden 600 nm.

I 1925 foreslog den franske fysiker Louis de Broglie, at partikler i visse situationer må opfattes som bølger med
bølgelængden (lambda) givet ved h/(lambda)= m*v, hvor m er partiklens masse og v dens fart.

Beregn bølgelængden af:

a)
En elktron med farten 1,8 * 10^8 m/s,

b)
En alfapartikel med farten 14,8 * 10^6 m/s,

c)
En bil med massen 1300kg, som kører med en fart på 110 km/h

(Så siger de i opgaven at man skal kommenter resultaterne, men hvad kan man sige.)

Brugbart svar (0)

Svar #2
29. februar 2004 af Dominik Hasek (Slettet)

Jeg synes ikke det fremgår særlig tydeligt hvad dit problem er.

Svar #3
29. februar 2004 af lol (Slettet)

Mit problem er at jeg ikke kan finde ud af hvordan jeg skal løse opgaven, altså om der er nogle som kan hjælpe mig med at forklarer hvordan jeg skal bærer mig ad, også ved at fortælle hvikle formler osv. jeg skal bruge.


Brugbart svar (0)

Svar #4
29. februar 2004 af erdos (Slettet)

Den første:

Du ved at f=c/lampda. Så du "erstatter" altså f og sætter ind i formlen og isolerer m.

Du har jo h, lampda og c.

Brugbart svar (0)

Svar #5
29. februar 2004 af erdos (Slettet)

Den anden:

Her bruger du bare Broglies formel, hvori du isolerer lampda.

Du har jo h, m (databog) og v.

Har lige regnet opgaverne, så kom bare med et facit... Så kan du få det checket!

Kalle

Brugbart svar (0)

Svar #6
29. februar 2004 af emul (Slettet)

ok, vent lige lidt, så regner jeg dem

Svar #7
29. februar 2004 af lol (Slettet)

ok, skal du også lave den opgave, men jeg vil også lige komme med mit resultat når jeg får dem regnet

Brugbart svar (0)

Svar #8
29. februar 2004 af emul (Slettet)

hej, nu har jeg regnet dem, tjek lige om det er rigtigt, så er du flink :-)

Den første får jeg massen til 3,7*10^(-36), hvad er enheden for denne.

Den anden,
for jeg elektronens bølgelængde til at blive 4,04*10^(-12)

Og Aflapertiklens masse kunne jeg ikke finde så den kunne eg ikke regne.

og Bilens bølgelængde får jeg til, 1,67*10^(-38)

hvordan ser det ud.

Brugbart svar (0)

Svar #9
01. marts 2004 af Dominik Hasek (Slettet)

HUSK enheder!

Brugbart svar (0)

Svar #10
01. marts 2004 af erdos (Slettet)

Den første er rigtig. Enheden er kg, da du regner i SI-enheder!

Den anden er også rigtig. Enheden er meter. Du kan skrive 4,0 pm, da p'et står for 10^-12

Aflapertiklens masse er det samme som en heliumkerne (6,64*10^-27 kg). Resultatet er 6,7 fm.

Bilens bølgelængde er også korrekt fundet! Enheden er m.

Kommentar kan være: På baggrund af resultaterne må det nok konkluderes, at ikke alle partikler kan opfattes som bølger. F.eks. virker det lidt forkert og vigtigst af alt fysisk umuligt med en bil på 1,3 ton, der har en bølgelængde på 1,67*10^(-38) m. Derimod kan en alfapartikel godt opfattes som en bølge, og en elektron endnu bedre. Forslaget må derfor være forbeholdt kvantemekanikken, men det drukner i dagligdags objekter.


Kalle

Skriv et svar til: Fysik opg - Fra Orbit2

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.