Matematik
Forkortelse af brøk
14. november 2006 af
Hindsborg (Slettet)
Jeg skal forkorte følgende brøk, men må indrømme at jeg er gået i stå.
(2a^2-16a+32)/(3a^2-48)
Jeg ved så, at løsningen er over imod, at indsætte parenteser, men kan ikke lige se det umiddelbart.
Kan nogen hjælpe her?
(2a^2-16a+32)/(3a^2-48)
Jeg ved så, at løsningen er over imod, at indsætte parenteser, men kan ikke lige se det umiddelbart.
Kan nogen hjælpe her?
Svar #1
14. november 2006 af ibibib (Slettet)
Løs ligningerne
2a^2-16a+32 = 0
3a^2-48 = 0
Derefter kan du faktorisere tæller og nævner.
2a^2-16a+32 = 0
3a^2-48 = 0
Derefter kan du faktorisere tæller og nævner.
Svar #4
14. november 2006 af tobeornottobe (Slettet)
Det skal have forklaringen:
ax^2+bx+c = a(x-r1)(x-r2)
Hvor r1 og r2 er grafens skæring/-er med y-aksen... Hvsi den skær kun en gang er r1 = r2
Så du skal regne ligningerne ud:
2x^2-16x+32 = 0
x= 4 dvs. 2(x-4)(x-4)
3a^2-48 = 0
x= -4 or x= 4 dvs. 3(x+4)(x-4)
Så går (x-4) ud med hinanden, og derefter gange du ind i parenteserne!!
ax^2+bx+c = a(x-r1)(x-r2)
Hvor r1 og r2 er grafens skæring/-er med y-aksen... Hvsi den skær kun en gang er r1 = r2
Så du skal regne ligningerne ud:
2x^2-16x+32 = 0
x= 4 dvs. 2(x-4)(x-4)
3a^2-48 = 0
x= -4 or x= 4 dvs. 3(x+4)(x-4)
Så går (x-4) ud med hinanden, og derefter gange du ind i parenteserne!!
Svar #5
14. november 2006 af Hindsborg (Slettet)
jamen,
2a^2-16a+32 = 0
3a^2-48 = 0
det bliver vel til en andengradsligning ? - vi er ikke kommet til ^2 i vores ligninger endnu, så er der en anden forklarlig måde, at gøre det på?
Hvis ikke, vil du så prøve at uddybe, dine mellemregninger? :-)
2a^2-16a+32 = 0
3a^2-48 = 0
det bliver vel til en andengradsligning ? - vi er ikke kommet til ^2 i vores ligninger endnu, så er der en anden forklarlig måde, at gøre det på?
Hvis ikke, vil du så prøve at uddybe, dine mellemregninger? :-)
Skriv et svar til: Forkortelse af brøk
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
