Kemi

Koncentration?

16. november 2006 af Jelly (Slettet)
Asparagin findes i stærkt sur opløsning på formen:

H2NCOCH2CHCOOH
...............|
...............NH3+

pKs(1) = 2,0

pKs(2) = 8,8

Denne ion er en diprotsyre. De to pKs-værdier er anført.
100mL af en saltsur opløsning af asparagin i vand titreres konduktometrisk med 0,100M NaOH-opløsning.
På titrerkurven er 1.aksen afsat voluminet af tilsat NaOH-opløsning og op ad 2.aksen den målte konduktivitet(specefikke ledningsevne).
Titrerkurven kan beskrives i to trin:
I første trin titreres dels overskud af saltsyre og dels asparagins carboxylsyre. I andet trin titreres -NH3+ gruppen. Det ses at ækvivalenspunktet efter første trin svarer til 14,0mL NaOH-opløsning.

a) Beregn koncentrationen af asparagin i den saltsure opløsning.

Har virkelig ingen anelse for hvordan man skal løse opgaven. Derfor håber jeg, at nogle af jer vil vise mig hvordan den skal løses. Så jeg til anden gang selv kan løse lignende opgaver.

På forhånd tak!

Svar #1
16. november 2006 af Jelly (Slettet)

Jeg kan aflæse at til det andet trin er der brugt 25mL


Hvad kan jeg bruge det til? Til den videre beregning?

Brugbart svar (0)

Svar #2
16. november 2006 af Kemiersjov (Slettet)

Se https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=279102

Så ved du, at der er brugt 25-14 ml til den protoniserede amin.

Svar #3
16. november 2006 af Jelly (Slettet)

Så kan jeg ikke rigtig finde ud af det.

Hvad skal jeg nu gøre?

Svar #4
16. november 2006 af Jelly (Slettet)

Kommentar til linket 2

"Ækvivalenter base er givet ved V*N/1000 og ækvivalenter syre er givet ved g/MW

Hvad skal V og N står for?

g/MW --> forstår ikke hvad symbolerne står for.


Brugbart svar (0)

Svar #5
16. november 2006 af Kemiersjov (Slettet)

V = volumen af titrant i ml, N er normalitet, g er gram stof og MW er molvægt

Svar #6
16. november 2006 af Jelly (Slettet)

Vi har ikke lært om normalitet.


Vil du så være flink at vise mig den beregning jeg skal lave. Så jeg til en anden gang selv kan løse lignende opgaver. Det vil glæde mig meget.

Brugbart svar (0)

Svar #7
16. november 2006 af Kemiersjov (Slettet)

For en monovalent syre er normalitet = molaritet.

(25-14)*0,1/1000 = g/MW

Brugbart svar (0)

Svar #8
16. november 2006 af Kemiersjov (Slettet)

#7 glemte lige: ligeså med baser

Svar #9
16. november 2006 af Jelly (Slettet)

dvs. (25-14)*0,1/1000 = 0,0011M (molær)

Er det sandt?


Brugbart svar (0)

Svar #10
16. november 2006 af Kemiersjov (Slettet)

Nææ.

g/Mw = 0,0011 mol

Hvis du finder molvægten (Mw) og multiplicerer denne med de 0,0011 har du antal gram stof i de 100 ml vand og hermed komcentrationen.

Du kan evt. omregne til mg/l, hvis du synes det er en bedre enhed.

Svar #11
16. november 2006 af Jelly (Slettet)

Molarmassen af asparaginsyre (til den protoniserede aminosyre) : 133,10 g/mol


dvs.

0,0011 mol * 133,10 g/mol = 0,14641M

dvs. den protoniserede amin har en koncentration på 0,14641M

Brugbart svar (0)

Svar #12
16. november 2006 af Kemiersjov (Slettet)

Pas lige på enhederne.

mol * g/mol = g

Det vil sige, at du har fundet koncentrationen til 0,15 g i 100 ml opløsning. Dette kan selvfølgelig omregnes til mg/l eller noet andet.

PS du skal nok bruge molmassen for den frie uprotoniserede aminosyre, da dette er det "rene" stof

Svar #13
16. november 2006 af Jelly (Slettet)

okay...molmassen for den rie uprotoniserede aminosyre er 132,12 g/mol (på databogen står den som L-asparagin i fastform, ved ikke om det den jeg skal bruge?)

0,0011 mol * 132,1 g/mol = 0,14531g

Skriver man bare at koncentrationen til 0,15 g i 100mL er hvad? Sætter pris på din hjælpsomhed

Brugbart svar (0)

Svar #14
16. november 2006 af Kemiersjov (Slettet)

L-form er fin, da spejlbilleder vejer lige meget.

Koncentrationen er så 0,15 g/100 ml eller ca 0,15%

Du kan også omregnet til 1,5 g/l eller 1453 mg/l (eller 1,5*10^3 mg/l - hvis antallet af betydende cire skal være det samme som antallet af ml i beregningen)

Endelig kan du selvfølgelig angive koncentationen i M (mol/l) og så har du de 0,0011 mol/100 ml = 0,011 M

Der er mange svarmuliheder alt efter, hvilken enhed du vil have.

Svar #15
16. november 2006 af Jelly (Slettet)

okay... Mange tak!!!

sætter virkelig stor pris på din hjælpsomhed.

Det vil være rart hvis du hjalp mig med den allersidste spørgsmål, skal nemlig aflevere i morgen:

Beregn pH for opløsningen ved det sidste ækvivalenspunkt.

Mit bud; jeg bruger pKs(2) og konc. af asparagin til at regne pH:

dvs. pH = 0.5 (pKs-logc(s))

= 0,5 * ( 8,8 - 0,011) = 4,39

Men ved ikke om jeg bruger den rigtige formel.

Håber på hjælp!

Svar #16
16. november 2006 af Jelly (Slettet)

i 1. ækv punkt er konc af syren og basen lig hinanden
n = c*V = 0,1M * 0,114L= 0,0114mol
Så udregner jeg på det oprindelige volumen
c = n / V = 0,0114M / 0,100L = 0,114M

Er det ikke korrekt måde at udregne koncentrationen i d) eller hvad?

Brugbart svar (0)

Svar #17
16. november 2006 af Kemiersjov (Slettet)

Har ikke lige formlen ved hånden, men du taster under alle omstændigheder galt ind i formlet. Log(c) må være log(0,011).

Sammenlign resultatet med titrerkurven. Umiddelbart ville jeg nok forventem at pH var større end pKa for at "ribbe" den for H+'er

Brugbart svar (0)

Svar #18
16. november 2006 af Kemiersjov (Slettet)

#16

I første ækvivalenspunkt er mængden af base (14 ml*0,1M/1000) = 0,0014 mol = med syren ( kun en H+) fra aminosyren samt overskudssyren i prøen.

Svar #19
16. november 2006 af Jelly (Slettet)

nåja du har ret... det giver

0,5 * ( 8,8 - log(0,011) = 5,38

Men er du enig i #16 til beregning af koncetrationen af d)?

Svar #20
16. november 2006 af Jelly (Slettet)

#16
dvs. du afviser at koncentrationen af asparagin i den saltsure opløsning på 0,114M er forkert?

Forrige 1 2 Næste

Der er 32 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.