Kemi

Koncentration

21. november 2006 af Jelly (Slettet)
Der fremstilles en opløsning ved at blande 300mg KMnO4 med lidt MnSO4 i en 100mL målekolbe. Der tilsættes med pipette 1,00mL 0,100M salpetersyre, hvorefter kolben fyldes op til mærket med demineraliseret vand.

a) Beregn den aktuelle koncentration af MnO4- i opløsningen.

Er der nogle der vil give mig nogle hints til opgaven.
Har nemlig siddet med opgaven i lang tid uden at komme videre.

På forhånd tak!

Svar #1
21. november 2006 af Jelly (Slettet)

Jeg har fundet stofmængden af KMnO4:

n=0,001898mol

Men hvad kan jeg bruge det til?

Brugbart svar (0)

Svar #2
21. november 2006 af Kemiersjov (Slettet)

Koncentrationen beregnes med 3 g/l divideret med molmasse af KMnO4. Jeg har ikke molvægten ved hånden, men det er OK ud!

Du skal temmelig sikkert bruge koncentrationen til en titreringsberegning eller lignende. Er der ikke et spørgsmål b?

Svar #3
21. november 2006 af Jelly (Slettet)

b) Beregn opløsningens pH?

Hvilken formel skal jeg bruge der?

#2
Hvordan kommer du frem til at koncentrationen beregnes som 3 g/l ?

Kan ikke se at du bruger følgende info "Der tilsættes med pipette 1,00mL 0,100M salpetersyre, hvorefter kolben fyldes op til mærket med demineraliseret vand. "


Svar #4
21. november 2006 af Jelly (Slettet)

Nogle der vil forklare #3?

på forhånd tak!

Brugbart svar (0)

Svar #5
21. november 2006 af Kemiersjov (Slettet)

Du tilsætter 300 mg. Når opløsninger er færdig, fylder det hele 100 ml (både KMnO4, MnSO4 og HNO3. Når du har 300 mg/100 ml må du have 3000 mg/l = 3g/l.

Det eneste, der reagerer surt er din salpetersyre.

Beregn derfor, hvor mange mol HNO3 du har i de 100 ml. Omregn til mol/l og antag at syren er en stærk syre (det er den), hvor koncentrationen af H+ = den beregnede koncentration af HNO3.


Svar #6
21. november 2006 af Jelly (Slettet)

#5

Det svar du giver, er det et svar på hvordan man kan beregne pH?

Brugbart svar (0)

Svar #7
21. november 2006 af Kemiersjov (Slettet)

Er det ikke det du spørger om i #3?

Svar #8
21. november 2006 af Jelly (Slettet)

Jo. Det var et af spørgsmålene.

Men havde også et spørgsmål til a)
Altså jeg kan godt forstå at du får 3g/l. Men synes ikke at jeg kan se hvor du bruger oplysningen med at HNO3 har en konc. på 0,1M?

Brugbart svar (0)

Svar #9
21. november 2006 af Kemiersjov (Slettet)

Den ene ml HNO3 er underordnet, da du jo fylder målekolben op til 100 ml mærket. Så har du netop 300 mg i 100 ml uanset om du havde tilsat0 eller 1 eller 10 ml HNO3.

Det er volumenet af opløsningen der er afgørende, ikke om du tilsætter mere eller mindre salpetersyre, da salpetersyremængden blot kompenseres med tilsvarende mere eller mindre vand.

HNO3 bruges "kun" til pH beregningen.

Svar #10
21. november 2006 af Jelly (Slettet)

#5

Dvs.

Salpetersyren vil få en koncentration på 1M, vha.

n= c/V

0,1 / 0,1 = 1

Omregning til pH sker således

-log(1) = 0

pH = 0

Er det korrekt=?

Svar #11
21. november 2006 af Jelly (Slettet)

okay.. nu er jeg fuldstændig med :D

Men er det korrekt beregnet af pH?

Brugbart svar (0)

Svar #12
21. november 2006 af Kemiersjov (Slettet)

1 ml * 0,1 M = 1*0,1/1000 mol = 10^-4 mol

Koncentrationen bliver da 10^-4*1000/100 mol/l = 10^-3 M.

Alternativ kan du tænke på, at den oprinelige koncentation på 0,1M fortyndes 100 gange i målekolben, hvorved koncentrationen bliver 0,1/100 = 10^-3 M

Svar #13
21. november 2006 af Jelly (Slettet)

Dvs.

-log(10^-3M) = 2

Altså en pH =2

Okay Tusind tak for din hjælp!

Sætter virkelig pris på din hjælp.

Jeg forstår meget mere når du forklar så godt!

Brugbart svar (0)

Svar #14
21. november 2006 af Kemiersjov (Slettet)

Tak.

Prøv lieg at tage log til 10^-3 igen!

Brugbart svar (0)

Svar #15
21. november 2006 af Kemiersjov (Slettet)

lieg = lige

Svar #16
21. november 2006 af Jelly (Slettet)

log(10^-3) = -3 ?

Hvad vil det sige?


har lige et spørgsmål til a)

Koncentrationen beregnes med 3 g/l divideret med molmasse af KMnO4.

dvs. 3 g/l / 158,04 g/mol = 0,019M

Men hvilken formel er det helt præcist du bruger til beregning af spørgsmål a)?

Svar #17
21. november 2006 af Jelly (Slettet)

dvs.

-log(10^-3) = 3

Altså en pH på 3

Men hvilken formel er der brugt i a)

Brugbart svar (0)

Svar #18
22. november 2006 af Kemiersjov (Slettet)

Det er vel nærmest definitionen af movægt.

1 mol vejer i gram det samme som molvægten, så man kan jo skrive:

m = n * Mw

m = massen i g
n = antal mol
Mw er molvægten i g/mol


Skriv et svar til: Koncentration

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.