Matematik

henfald

22. november 2006 af gittemaja (Slettet)
det radioaktive stof stronium 90 henfalder så der efter 1 år er forsvundet 2,45% af stoffet. Et laboratorium indkøber 7g af stoffet i 2004.

hvor mange gram er der tilbage efter 2 år?

skal jeg så bare finde 2,45% af 7 og gange med to og trække det fra?

Svar #1
22. november 2006 af gittemaja (Slettet)

hmm jeg skal også opstille et matematisk udtryk og jeg tror også det ovenvnævnte er forkert...

er det ikke

f(x)= 7*(1-0.0245)^2 ??

Svar #2
22. november 2006 af gittemaja (Slettet)

hmm jeg skal også opstille et matematisk udtryk og jeg tror også det ovenvnævnte er forkert...

er det ikke

f(x)= 7*(1-0.0245)^2 ??

Brugbart svar (0)

Svar #3
22. november 2006 af sigmund (Slettet)

Du skal have fat i henfaldsloven

N(t) = N0*e^(-k*t).

Efter 1 år er der 100%-2.45% = 97.55% tilbage af stoffet. Det betyder, at N(1)/N0 = 0.9755. Af dette kan du finde k. Ved indsættelse kan du dernæst finde forholdet N(2)/N0, som angiver, hvor mange procent af stoffet, der er tilbage efter 2 år.

Svar #4
22. november 2006 af gittemaja (Slettet)

kan jeg ikke bruge

f(x)=antal gram*(1-r)^x

og hvad er k for noget? og hvad betyder N(1)/N0 det aner jeg jo ikke hvad betyder

Svar #5
22. november 2006 af gittemaja (Slettet)

Jeg har selv gjort således:

f(x)=7*(1-0.0245)^2

som giver 6,661 gram

Brugbart svar (0)

Svar #6
22. november 2006 af sigmund (Slettet)

#4,

K er henfaldskonstanten for radioaktivt henfald. Har du ikke haft om radioaktivt henfald, kan du bruge det, som du foreslår. Jeg har nu regnet efter, og set, at man får det samme resultat med begge metoder.

Svar #7
22. november 2006 af gittemaja (Slettet)

ja man gør nemlig, og nej det må være 100 år siden vi har arb. med henfald men jeg regnede ud at det nok var den der formel du siger, der sku bruges, men jeg regnede det også ud sådan her

7*2,45%/100 = 0,172
7-0,172 = 6829
6829*0,0755 = 6,662

så man gør det på 'folkeskoleniveau'
men jeg bliver bare forvirret når der står 'e' og hvad er 'k' osv i henfaldsformlen

Svar #8
22. november 2006 af gittemaja (Slettet)

?

Skriv et svar til: henfald

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.