Fysik
Hjælp.. håbløs til fysik..
30. november 2006 af
Skat1 (Slettet)
vi skal lave en rapport om induktion og vekselstrøm..
har nogle spørgsmål, som jeg håber i kan hjælpe mig med.
Hvorfor skabes en spæding?
Hvordan laves strøm og hvorfor?
Perioder? (forstår ingenting af det)
+ effektiv og maksimal , er fuldstænding blank.. ved ikke noget om det.
Hvor har man behov for at lave veksel om til jævn?
har nogle spørgsmål, som jeg håber i kan hjælpe mig med.
Hvorfor skabes en spæding?
Hvordan laves strøm og hvorfor?
Perioder? (forstår ingenting af det)
+ effektiv og maksimal , er fuldstænding blank.. ved ikke noget om det.
Hvor har man behov for at lave veksel om til jævn?
Svar #1
30. november 2006 af mathon
Hvorfor skabes en spænding?
a)
Faraday har redegjort for - og du har via forsøg eftervist - at et sig i tiden ændrende magnetfelt omkring en spoles vindinger, inducerer (danner, frembringer) en spændingsforskel mellem spolens bøsninger
b)
Hvordan laves strøm og hvorfor?
1) Hvordan: efter det i a) omtalte princip, blot i meget større målestok
2) Hvorfor: fordi vi - for at opretholde og udvide vor levefod - efterspørger og forbruger stadig større elektrisk energimængde til trods for ihærdige energibesparende foranstaltninger.
c)
Perioder? : som du ved er vekselspændingen sinus-formet. Den tid et sinuskurvegennemløb - en top og en dal - varer, kaldes PERIODEN, T (periode = tidsforløb).
Det antal perioder, der "kan nås" pr. sekund, kaldes FREKVENSEN, f = 1/T (måles i s^(-1), der kaldes Hz).
Perioden for den tekniske vekselspænding - den fra stikkontakten - T = 1/50_s. Dens frekvens er således 1/(1/50_s) = 50_s^(-1) = 50_Hz
d)
effektiv og maksimal:
Effektivværdien er en såkaldt tidsmiddelværdi af en periodisk varierende funktion, som er udledt i din fysikbog (pladsen tillader det ikke her).
U_max = sqr(2)*U_eff og dermed U_eff = U_max/sqr(2) ( 0.7071*U_max = ca. 70% af U_max)
nøjagtig det samme gælder for periodiske strømstyrker:
I_max = sqr(2)*I_eff og dermed I_eff = I_max/sqr(2) ( 0.7071*I_max = ca. 70% af I_max) - (U er blot udskiftet med I).
e)
Hvor har man behov for at lave veksel om til jævn?
I fx. al radioteknik kræves jævnspænding og elmotorer drives af jævnspænding.
Du har sikkert selv lavet forsøg med 4 ensrettere - såkaldt dobbeltensretning - hvor du "omformede" vekselspænding til pulserende jævnspænding, der ved brug af passende kapacitorer kunne "udglatte" - sås på oscilloskop - det pulserende til en tilnærmelsesvis - i praksis brugbar - jævnspænding.
a)
Faraday har redegjort for - og du har via forsøg eftervist - at et sig i tiden ændrende magnetfelt omkring en spoles vindinger, inducerer (danner, frembringer) en spændingsforskel mellem spolens bøsninger
b)
Hvordan laves strøm og hvorfor?
1) Hvordan: efter det i a) omtalte princip, blot i meget større målestok
2) Hvorfor: fordi vi - for at opretholde og udvide vor levefod - efterspørger og forbruger stadig større elektrisk energimængde til trods for ihærdige energibesparende foranstaltninger.
c)
Perioder? : som du ved er vekselspændingen sinus-formet. Den tid et sinuskurvegennemløb - en top og en dal - varer, kaldes PERIODEN, T (periode = tidsforløb).
Det antal perioder, der "kan nås" pr. sekund, kaldes FREKVENSEN, f = 1/T (måles i s^(-1), der kaldes Hz).
Perioden for den tekniske vekselspænding - den fra stikkontakten - T = 1/50_s. Dens frekvens er således 1/(1/50_s) = 50_s^(-1) = 50_Hz
d)
effektiv og maksimal:
Effektivværdien er en såkaldt tidsmiddelværdi af en periodisk varierende funktion, som er udledt i din fysikbog (pladsen tillader det ikke her).
U_max = sqr(2)*U_eff og dermed U_eff = U_max/sqr(2) ( 0.7071*U_max = ca. 70% af U_max)
nøjagtig det samme gælder for periodiske strømstyrker:
I_max = sqr(2)*I_eff og dermed I_eff = I_max/sqr(2) ( 0.7071*I_max = ca. 70% af I_max) - (U er blot udskiftet med I).
e)
Hvor har man behov for at lave veksel om til jævn?
I fx. al radioteknik kræves jævnspænding og elmotorer drives af jævnspænding.
Du har sikkert selv lavet forsøg med 4 ensrettere - såkaldt dobbeltensretning - hvor du "omformede" vekselspænding til pulserende jævnspænding, der ved brug af passende kapacitorer kunne "udglatte" - sås på oscilloskop - det pulserende til en tilnærmelsesvis - i praksis brugbar - jævnspænding.
Skriv et svar til: Hjælp.. håbløs til fysik..
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
