Matematik

Mototoniforhold uden lommeregner

02. december 2006 af iJakobi (Slettet)
Jeg skal finde monotoniforhold!
Funktion er f(x)x^2-3x^2-9x+10

Har fået F'(x) 3x^2-6x-9

Har fået 3 og -1 som nulpunker efter at fundet d=144

hvordan finder jeg monotoniforhold og ekstrema.. jeg plejer at kunne finde ud af det med lommeregnmer, men da min lommeregner er væk, kan jeg ikke lige finde ud at, hvornår vokser eller aftage--

Hjælp lige så jeg kan komme videre.

Brugbart svar (0)

Svar #1
02. december 2006 af iB (Slettet)

I almindelig standardnotation er F'(x) = f(x), så pas lidt på hvordan du skriver det. Tror også du har skrevet x^2 i stedet for x^3 i den første...

f'(x)=0 betyder et lokalt eller globalt ekstrema, og vinklen mellem tagenten og x-aksen er nul ved denne værdi af x. Hvis f'(x)>0 vil viklen også være større end 0, og ligeledes hvis f'(x)<0. Brug dette!

Svar #2
02. december 2006 af iJakobi (Slettet)

Du har ret, at jeg har skrevet x^2 i stedet for x^3, men jeg skal hvornår grafen vokser og aftag...

f'(x)=0 betyder et lokalt eller globalt ekstrema, og vinklen mellem tagenten og x-aksen er nul ved denne værdi af x. Hvis f'(x)>0 vil viklen også være større end 0, og ligeledes hvis f'(x)<0. Brug dette!
<<
Forstår det godt, men det hjælper mig ikke!

Jeg vil vide hvordan grafen er..
Er den aftagende før -1
Voksende efter-1
Det samme med 3?

Brugbart svar (0)

Svar #3
02. december 2006 af Benjamin. (Slettet)

Hvis funktionen du skal finde monotoniforhold er:
f(x) = x^3 - 3x^2 - 9x + 10
så bliver den afledede:
f´(x) = 3x^2 - 6x - 9
som du har skrevet. Og det giver ganske rigtigt nulpunkterne -1 og 3. Du skal så kigge på intervallerne før, efter og imellem nulpunkterne. Indsæt et tilfældigt tal, som tilhører definitionsmængden, fra hver af de nævnte intervaller i den afledede og dine funktionsværdier vil vise dig monotoniforholdene til f; hvis det er negative funktionsværdier, så er funktionen aftagende og hvis det er positive, så er funktionen voksende:
(Hvis definitionsmængden er de reelle tal)
f´(-2) = 15
f´(4) = 15
ergo er funktionen f voksende i intervallerne ]-"uendelig";-1] og [3;"uendelig"[
f´(1) = -12
ergo er funktionen f aftagende i intervallet [-1;3]

Af dit indlæg går jeg ud fra at du kender til monotonilinje, nogle vigtige sætninger og beviser angående monotoniforhold og hvad der ellers hører til differentialregning i 2.g.

Brugbart svar (0)

Svar #4
02. december 2006 af iB (Slettet)

#2
Det havde måske været mere korrekt af mig at skrive, "voksende" i stedet for at snakke om vinklen med x-aksen, men uanset kan vil vel blive enige om, at for f.eks. f'(x)>0 er f(x) voksende?

For at svare på dit spørgsmål med et andet spørgsmål:
Er f'(x) større eller mindre en 0 for x<-1?

Skriv et svar til: Mototoniforhold uden lommeregner

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.