Kemi

Iodsyre

07. marts 2004 af Belief (Slettet)
Jeg skal aflevere en opgave om iodsyre, og nu er jeg desværre gået i stå. Jeg håber virkelig, at der er nogen der vil hjælpe mig.

Iodsyre er en mellemstærk/stærk syre hvis pKs er 0,77. Jeg skal beregne pH i den dannede opløsning og beregne koncentrationen af uomdannet iodsyre i en opløsning som er 0,125 M (250 mL).

Nu kan jeg desværre ikke huske hvordan man beregner pH i en syre der er mellemstærk/stærk. Jeg er faktisk heller ikke sikker på, at det er noget, som vi har lært. Endvidere kan jeg heller ikke finde noget om det i min kemi-bog. Og hvordan beregner man koncentrationen af den uomdannede iodsyre i opløsningen?

Jeg ved godt, at det er lidt meget at spørge om hjælp til, men jeg håber alligevel, at der er nogen der vil hjælpe mig.

På forhånd TUSIND TAK FOR HJÆLPEN!

Brugbart svar (0)

Svar #1
07. marts 2004 af KemiKasper (Slettet)

Hvis du ik har lært andet må du bruge formlen pH = -log[H3O+]. Den pKs-værdi du opgiver ligger meget tæt på hvad jeg ville kalde en stærk syre. Den er næsten lige så stærk som oxonium-ionen!

Svar #2
07. marts 2004 af Belief (Slettet)

Hvad så med det andet spørgsmål? Hvordan beregner jeg koncentrationen af den uomdannede iodsyre i opløsningen?

Brugbart svar (0)

Svar #3
07. marts 2004 af KemiKasper (Slettet)

kender du protolysegraden af syren? eller en formel koncentration?

Svar #4
07. marts 2004 af Belief (Slettet)

Jeg kender ikke protolysegraden, men hvis iodsyre er en stærk syre, er den formelle og aktuelle koncentration så ikke den samme?

Brugbart svar (0)

Svar #5
07. marts 2004 af KemiKasper (Slettet)

tja, næsten

kender du stofmængden af iodsyre fra start?

Svar #6
07. marts 2004 af Belief (Slettet)

Næææ...Måske jeg kan beregne stofmængden. Hvad kan jeg så bruge det til?

Brugbart svar (0)

Svar #7
07. marts 2004 af KemiKasper (Slettet)

så kan du få den formelle koncentration af iodsyre og da du kender koncentrationen af oxonium kan du udregne den uprotolyserede mængde

Svar #8
07. marts 2004 af Belief (Slettet)

Ja, man kan altid prøve :)

Lidt pinligt spørgsmål at komme med, men hvordan ser elektronprikformlen ud for iodsyre?

Brugbart svar (0)

Svar #9
07. marts 2004 af KemiKasper (Slettet)

det kommer an på hvilken iodsyre det er (?) HI/HIO3/HIO4 ?

Svar #10
07. marts 2004 af Belief (Slettet)

Det er HIO3

Brugbart svar (0)

Svar #11
07. marts 2004 af KemiKasper (Slettet)

ja, så skal du bare huske at oxidationstallet for iod er +5

Svar #12
07. marts 2004 af Belief (Slettet)

Hvad skal jeg bruge det til?

Svar #13
08. marts 2004 af Belief (Slettet)

Jeg kan stadig ikke finde ud af at skrive elektronprikformlen for HIO3. Nogen der kan hjælpe?

Brugbart svar (0)

Svar #14
06. oktober 2008 af line skovgaard (Slettet)

KAN HELLER IKKE FORSTÅ SIDSTE SPØRGSMÅL?


Brugbart svar (0)

Svar #15
06. oktober 2008 af mathon

Ks = 10-pKs

beregning af pH i en middelstærk syre

pH = -log((-Ks+√(Ks2+4Ks*cs))/2)


Brugbart svar (0)

Svar #16
06. oktober 2008 af line skovgaard (Slettet)

nej sidste spørgsmål = # 13

Om elektronprikformlen for iodsyre :)


Brugbart svar (0)

Svar #17
06. oktober 2008 af mathon

HIO3(aq)     +      H2O(l)      <--->     IO3-(aq)      +     H3O+(aq)

protolysegraden

α = (-Ks+√(Ks2+4Ks*cs))/(2cs)

koncentrationen af den uomdannede iodsyre =

(1-α)*cs


Brugbart svar (0)

Svar #18
06. oktober 2008 af line skovgaard (Slettet)

hvorfor skal jeg bruge protolysegraden.

Skal jeg ikke finde ud af hvor mange elektroner der er?

og så tegne det`


Skriv et svar til: Iodsyre

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.