Kemi

phosphor mængdeberegning

11. december 2006 af M-ria (Slettet)
Hejsa :)

P4 + 5 O2 -> P4O10

P4O10 + 6 H2O -> 4 H3PO4

Der afbrændes 50 g hvidt phosphor.

a) Massen af den mængde P4O10, der dannes ved forbrændingen er:
M = m / n
M(P4O10)= (30,97376 * 4) + (15,9994 * 10) = 283,889 g/mol
M(P4)= (30,97376 * 4) = 123,895 g/mol
n(P4)= 50 g / 123,895 g/mol = 0,403 mol
m(P4O10)= 0,403 mol * 283,889 g/mol = 114,568 g

Er dette korrekt?

Og hvordan finder jeg massen af den mængde phosphorsyre, der kan fremstilles ud fra 50 g hvidt phosphor?

Mvh M-ria

Brugbart svar (0)

Svar #1
11. december 2006 af mathon

P4 + 5O2 --> P4O10

P4O10 + 6H2O --> 4H3PO4 ,
hvoraf ses,
at

1_Mol P4 ækvivalerer 4H3PO4

4*31_g P ækvivalerer 4*[3*1+31+4*16]_g H3PO4

124_g P ækvivalerer 392_g H3PO4

mængde phosphorsyre, der kan fremstilles ud fra 50 g hvidt phosphor:

50_g/(124_g)*(392_g) H3PO4 = 158.065_g H3PO4

Brugbart svar (0)

Svar #2
11. december 2006 af mathon

1_Mol P4 ækvivalerer 4_Mol H3PO4

Svar #3
11. december 2006 af M-ria (Slettet)

desværre er jeg ikke bekendt med udtrykket 'ækvivaler' endnu :/ Så hvad menes der med dette? Kan det løses uden at "ækvivalere"?

Svar #4
11. december 2006 af M-ria (Slettet)

ækvivalerer = skal være det samme

ik'?

så svaret er simpelthen Molarmassen for H3PO4, fordi det er en 1:1 reaktion?

Brugbart svar (0)

Svar #5
11. december 2006 af mathon

ækvivalerer = "reagerer mængdemæssigt med"

Svar #6
11. december 2006 af M-ria (Slettet)

Var mine beregninger af P4O10 egenlig korrekte?

Må indrømme jeg har lidt svært ved at forstå din hjælp...

Skriv et svar til: phosphor mængdeberegning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.