Matematik

ligning

09. marts 2004 af Nybegynder (Slettet)
øhh det er ikek fordi jeg ikke har hørt efter i timen men jeg kan simpel hen ikke forstå at løse denne her ligning, vi har kun haft 1 block hvor lærer skrev vildt masse op på tavlen, denne her ligning er faktisk min sidste opgave så om en der er vildt god til ligning kunne figure it out? mine notater siger boget med a og slt t et eller andet..

Bestem samtlige løsninger til ligningen

x^5 - 10100x^3 + 10^6x = 0

damm sygt jeg kan højst andengradsligning ;D men hvordan sætter jeg den til andengradsligning? og hvro mange løsninger er der?


1000 tak på forhånd!!!

Brugbart svar (0)

Svar #1
09. marts 2004 af Esmil (Slettet)

Ligningen kan også skrives som

(x^4 - 10100x^2 + 10^6)x = 0

så 0 er en løsning, og det i parantesen kan så løses for sig.

Brugbart svar (0)

Svar #2
09. marts 2004 af Mads^^ (Slettet)

Parantesen ovenfor er en "skjult andengrads ligning". Hvis du starter med at forudsætte t=x^2 for du t^2 - 10100t + 10^6. Dette er en andengradsligning som du kan løse normalt. Husk at det du finder er t, hvilket betyder at x=-+sqrt(t)

Svar #3
09. marts 2004 af Nybegynder (Slettet)

oki thx but jeg ved ikke helt hvad jeg skal gøre med x^4 og 6 har kun haft nogen med 2

Svar #4
09. marts 2004 af Nybegynder (Slettet)

2# hvad er +sqrt(t)?

Brugbart svar (0)

Svar #5
09. marts 2004 af Mads^^ (Slettet)

kvadratroden

Svar #6
09. marts 2004 af Nybegynder (Slettet)

når jo men tak begge to jeg forsøger så selv resten ellers må jeg bje mig og sige at ejg ikke hlet er med i hvordan læren havde forkalret det

Brugbart svar (0)

Svar #7
09. marts 2004 af Esmil (Slettet)

Præcis som med en andengradsligning. I stedet for at løse den for x skal du bare løse den for x^2:

x^4 - 10100x^2 + 10^6 = 0 =>

x^2 = 1/2(10100 +- (10100^2 - 4*10^6)^(1/2))

Skriv et svar til: ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.