Matematik
beregning af linger
05. januar 2007 af
JHN090489 (Slettet)
Jeg skal lave en opgave hvor jeg skal beregne linjen m og l, hvordan gør man?
på forhånd tak :)
på forhånd tak :)
Svar #2
05. januar 2007 af JHN090489 (Slettet)
en linje går igennem punkterne A(-4,6) og B(25,-9. en linje som er orthogonal på l går gennem punktet C(29,10)
A) beregn l
B) beregn m det er opgaven
A) beregn l
B) beregn m det er opgaven
Svar #3
05. januar 2007 af -Zeta- (Slettet)
A)
Metode 1:
Indsæt de to kendte punkter i linjens ligning og løs disse som to ligninger med to ubekendte men hensyn til b.
y1 = ax1 + b
y2 = ax2 + b
punkterne (x1,y1) og (x2,y2)
Når du har fundet b, kan du indsætte et punkt i linjens ligning sammen med værdien b, og løse ligninen med hensyn til a. Nu kender du a og b; disse værdier indsættes i linjensligning formel:
y = ax + b
-----------
Metode 2:
Find hældningskoefficienten mellen punkterne vha. formlen:
a = (y2-y1)/(x2-x1)
Indsæt a i linjensligning formel og isoler b. Nu kender du a og b; disse værdier indsættes i linjensligning formel:
y = ax + b
B)
Du ved at linjen m er ortogonal til linjen l. To linjer der er ortogonale har produktet -1 for deres hædningskoefficient.
a1 * a2 = -1
Du kender l's hældningskoefficient, a2 kan isoleres:
a2 = -1/a1
Nu kender du m's hældningskoefficient. Indsæt denne a2 i linjensligning formel og isoler b. Husk at du kender punktet (29,10) som kan indsættes som hhv. x og y. Nu kender du a og b; disse værdier indsættes i linjensligning formel:
y = ax + b
Metode 1:
Indsæt de to kendte punkter i linjens ligning og løs disse som to ligninger med to ubekendte men hensyn til b.
y1 = ax1 + b
y2 = ax2 + b
punkterne (x1,y1) og (x2,y2)
Når du har fundet b, kan du indsætte et punkt i linjens ligning sammen med værdien b, og løse ligninen med hensyn til a. Nu kender du a og b; disse værdier indsættes i linjensligning formel:
y = ax + b
-----------
Metode 2:
Find hældningskoefficienten mellen punkterne vha. formlen:
a = (y2-y1)/(x2-x1)
Indsæt a i linjensligning formel og isoler b. Nu kender du a og b; disse værdier indsættes i linjensligning formel:
y = ax + b
B)
Du ved at linjen m er ortogonal til linjen l. To linjer der er ortogonale har produktet -1 for deres hædningskoefficient.
a1 * a2 = -1
Du kender l's hældningskoefficient, a2 kan isoleres:
a2 = -1/a1
Nu kender du m's hældningskoefficient. Indsæt denne a2 i linjensligning formel og isoler b. Husk at du kender punktet (29,10) som kan indsættes som hhv. x og y. Nu kender du a og b; disse værdier indsættes i linjensligning formel:
y = ax + b
Skriv et svar til: beregning af linger
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
