Kemi
Kemi
08. januar 2007 af
Bumster (Slettet)
Hej.
årøver at forstå flg, men er desværre ikk med, håber nogen kan hjælpe?
*) hvad betyder, enansteomere, diassteomere og meso?
årøver at forstå flg, men er desværre ikk med, håber nogen kan hjælpe?
*) hvad betyder, enansteomere, diassteomere og meso?
Svar #2
09. januar 2007 af Larsendrengen (Slettet)
Enantiomere: spejlbilledisomere, som f.eks. dine hænder. Kan ikke bringes til at dække sit spejlbilled. De er derfor chirale og optisk aktive.
Diastereomere: Det er så alle de isomere som ikke er enantiomere. Har man f.eks. 2 asymmetriske C atomer i et molekyle (eks. vinsyre), så findes der jo maksimalt 2^2 = 4 isomere. Dvs. her vil der være to sæt enantiomere (=4). Men de vil parvis være diastereomere til hinanden.
Mesoformer: Det er hvis der er et spejlplan i molekylet. Tager du igen vinsyre, så vil der selvom der er maksimalt 4 mulige isomere, kun være 3, da der findes et par enantiomere, og så en mesoform. Mesoformen er ikke chiral, da den kan dække sit spejlbilled, og er derfor heller ikke optisk aktiv.
Diastereomere: Det er så alle de isomere som ikke er enantiomere. Har man f.eks. 2 asymmetriske C atomer i et molekyle (eks. vinsyre), så findes der jo maksimalt 2^2 = 4 isomere. Dvs. her vil der være to sæt enantiomere (=4). Men de vil parvis være diastereomere til hinanden.
Mesoformer: Det er hvis der er et spejlplan i molekylet. Tager du igen vinsyre, så vil der selvom der er maksimalt 4 mulige isomere, kun være 3, da der findes et par enantiomere, og så en mesoform. Mesoformen er ikke chiral, da den kan dække sit spejlbilled, og er derfor heller ikke optisk aktiv.
Skriv et svar til: Kemi
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
