Dansk

får/for

11. januar 2007 af Lisa02 (Slettet)
Hvornår hedder det får/for ?

Brugbart svar (0)

Svar #1
11. januar 2007 af SomeOneMore (Slettet)

får = når du får en ting af en anden person.
for = når du får noget for at have gjort noget.

får: DIG <<<- TING <<<- EN ANDEN (Du får tingen)

for: DIG "Tak for det" ->>> EN ANDEN

De direkte grammatiske regler kan jeg ikke lige forklare dig.

Brugbart svar (0)

Svar #2
11. januar 2007 af fysik-idioten (Slettet)

Får = Nar man får noget.. En gave fx.. Kommer af ordet at få.

For = I stedet for.

Ikke megt.. Men håber det hjælper :)

Brugbart svar (0)

Svar #3
11. januar 2007 af GitteMH (Slettet)

Hej Lisa.

Det er lidt svært at forklare, men jeg vil da prøve alligevel:)
Hvis du skal skrive en sætning med ordet får eller for, og du er usikker på om det er det ene eller det andet, kan du prøve at sætte orden "fik" (som jo er datid af ordet får) ind i sætningen, og se, om det giver mening. Eksempel:

"Han FÅR en cykel i fødselsdagsgave". Her kan ordet FIK sættes ind i sætningen, så det giver god mening. Altså er ordet FÅR det rigtige.

"Hun tager regntøj på, for det er regnvejr". Her passer FIK ikke ind, altså skal man bruge ordet FOR.

Ved ikke om forklaringen er helt hen i vejret, men ellers er du velkommen til at spørge igen:P

- Gitte


Brugbart svar (0)

Svar #4
11. januar 2007 af GitteMH (Slettet)

Der kom lige en masse svar oven i hinanden:D

Brugbart svar (0)

Svar #5
11. januar 2007 af jgthb (Slettet)

Først og fremmest kan du huske det på den simple måde, at 'får' er et udsagnsord/verbum, dvs et ord som betegner en handling.

'han får bank'

'for' er derimod et forholdsord/præposition og bruges altså aldrig til at beskrive en handling.

Ellers kan man også høre det. 'får' udtales ligesom dyret, som staves på samme måde. 'for' udtales på en anden måde. Men ellers så brug Gittes råd med at erstatte 'får' med 'fik'

Brugbart svar (0)

Svar #6
11. januar 2007 af -Zeta- (Slettet)

"Ordene for og får forveksles tit, når man skriver, fordi de af og til udtales ens.

Det første ord, for, er en præposition (forholdsord), fx Jeg er for Euroen, eller et adverbium (biord), fx Det er jeg ikke meget for.

Det andet ord får drejer sig om præsensformen (nutid) af verbet at få, og altså ikke dyret, et får.

Hvis forveksling af for og får er en fejltype, man har problemer med, er man nødt til at stoppe og tjekke ordklassen på det ord, man er i tvivl om.

Et verbum i præsens – fx får - kan skrives om til imperfektum (datid): fik.
Ordet for kan derimod ikke bøjes."

Kilde: http://www.skanderborg-gym.dk/sgjs/grammatik/for_og_f%C3%A5r.htm

Svar #7
11. januar 2007 af Lisa02 (Slettet)

det var nogen rigtige gode regler! Skal I have :-)

Brugbart svar (0)

Svar #8
11. januar 2007 af jgthb (Slettet)

#6
Er det en spansklærer, som har skrevet dette? Man bruger ikke ordet imperfektum om germanske sprog, idet der ikke gøres forskel på, om en handling er afsluttet eller ej i denne sproggren. Man bruger normalt ordet præteritum om datidsform.

Brugbart svar (0)

Svar #9
11. januar 2007 af McMaster (Slettet)

Hvis ordet for kan erstattes af ordet fordi og sætningen stadig giver bare en smule mening, så er FOR det rigtige ;)

Brugbart svar (0)

Svar #10
11. januar 2007 af -Zeta- (Slettet)

#8.
;)
'Imperfektum' benyttes da også ved engelsk, som så vidt jeg ved er germansk. :)
'Imperfektum' er blot latin for 'datid'. I Danmark har blot den fordanskede udgave 'præteritum'.

Brugbart svar (0)

Svar #11
11. januar 2007 af DanielPetersen (Slettet)

Slettet

Brugbart svar (0)

Svar #12
11. januar 2007 af Zuco (Slettet)

Til Lisa: Hvor gammel er du??

Brugbart svar (0)

Svar #13
11. januar 2007 af Figarine (Slettet)

Hvorfor skulle Lisa være "sprogspasser" bare fordi hun stiller et spørgsmål angående dansk gramatik? (faktisk noget hvor rigtig mange laver fejl - også voksne veluddannede) - om jeg må spørge?

Brugbart svar (0)

Svar #14
11. januar 2007 af DanielPetersen (Slettet)

#13: Det er ikke fjendtligt ment... mange autister har faktisk også problemer med deres sprog..

Brugbart svar (0)

Svar #15
11. januar 2007 af jgthb (Slettet)

#10
:) rettelse:
Man bruger ikke begrebet imperfektum i germanske sprog - når der tales om en generel datid.

Man bruger det ganske rigtigt i engelsk, når der er tale om en form for udvidet datid. Det måtte jeg lige slå op, da jeg er vant til ordet progressiv. så min fejl :)

Brugbart svar (0)

Svar #16
11. januar 2007 af jgthb (Slettet)

#15
og jeg mener selvfølgelig rettelse til, hvad jeg selv har skrevet tidligere - ikke dit :)

Skriv et svar til: får/for

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.