Matematik
Fald til 40grader
14. januar 2007 af
viggojensens (Slettet)
Når et metalstykke anbringes i koldere omgivelser, afkøles det. I det følgende antages det, at omgivelsernes temperatur er konstant. Metalstykkets temperatur y, målt i C grader, er en funktion af tiden t, målt i sekunder. Under passende forudsætninger sker afkølingen på en sådan måde, at den hastighed, hvormed metalstykkets temperatur aftager, er proportional med forskellen mellem metalstykkets temperatur y og omgivelsernes temperatur y0. Proportionalitetsfaktoren k afhænger af metalstykkets art.
Jeg har opstillet en differentialligning der beskriver hvorledes metalstykkets temperatur ændrer sig under afkølingen:
y`=-k(y-y0)
Et metalstykke hvis temperatur er 100grader, der anbringes i omgivelser, hvis temperatur y0 er 20grader. Efter 30 sek er metalstykkets temperatur faldet til 95grader.
Jeg skulle beregne k, og har fået det til: k=0,012
Nu skal jeg beregne hvor længe det varer før metalstykkets temperatur er faldet til 40grader??
Hvordan gør jeg dette??
Jeg har opstillet en differentialligning der beskriver hvorledes metalstykkets temperatur ændrer sig under afkølingen:
y`=-k(y-y0)
Et metalstykke hvis temperatur er 100grader, der anbringes i omgivelser, hvis temperatur y0 er 20grader. Efter 30 sek er metalstykkets temperatur faldet til 95grader.
Jeg skulle beregne k, og har fået det til: k=0,012
Nu skal jeg beregne hvor længe det varer før metalstykkets temperatur er faldet til 40grader??
Hvordan gør jeg dette??
Svar #1
14. januar 2007 af sigmund (Slettet)
Hvis du har en løsning, skal du sætte denne lig 40, og løse ligningen for t.
Svar #2
14. januar 2007 af viggojensens (Slettet)
jamen min differentialligning har jo ikke t i sig??..
Svar #3
14. januar 2007 af sigmund (Slettet)
#2,
Det har du måske ret i, og dog ... Hvordan har du fundet proportionalitetskonstanten? For at besvare spørgsmålet i opgaven må du uanset have en løsning til differentialligningen.
Det har du måske ret i, og dog ... Hvordan har du fundet proportionalitetskonstanten? For at besvare spørgsmålet i opgaven må du uanset have en løsning til differentialligningen.
Skriv et svar til: Fald til 40grader
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
