Matematik

Lokale ekstramaer (lokalt min + max)

18. januar 2007 af Eagle-Eye (Slettet)
Hej,

Jeg har et spørgsmål til ovenstående emne.

Hvorfor er det, at når man skal beregne henh. lokalt maximum og lokalt minimum - at man skal bruge den differentierede funktion.

Altså, man sætter jo den differentierede funktion lig 0 -og beregner x. De x-værdier du kommer frem til, sættes ind på X's plads i den oprindelige funktion.

Mit spørgsmål heraf lyder altså:

Hvorfor bruger man den differentierede funktion?

J

Brugbart svar (0)

Svar #1
18. januar 2007 af Benjamin. (Slettet)

Du skal tænke nærmere over, hvordan man definerer differentialkvotienten. Den angiver en tangents hældning på funktionen i et punkt, hvis førstekoordinat tilhører definitionsmængden til den afledede. Hvis tangenthældningen er 0, kan der gælde et af de tre følgende (det må du prøve at indse); der er i punktet...:
1) ... et lokalt (evt. globalt) maksimum.
2) ... et lokalt (evt. globalt) minimum.
3) ... en vandret vendetangent.

Jeg vil selv formulere det, ved at sige, at funktionen i punktet er lokalt konstant, men den formulering, vil jeg ikke råde dig til at bruge medmindre andre med større indsigt kan godkende den.

Svar #2
18. januar 2007 af Eagle-Eye (Slettet)

I min graf, definerer den da skæringspunkt med y-aksen.

Svar #3
18. januar 2007 af Eagle-Eye (Slettet)

fx:

f(x) = 4·5^x genneløber punktet x=2

Så differentiere jeg den - og sætter 2 ind på x's plads, i både den differentierede samt den oprindelige funktion:

f(2)= 100
d(2)=160.944

Hvad er disse tal så?..

Når jeg indsætter dem i en linjens ligning y=ax+b
ser det således ud:

y=160.044x+100

Men af en eller anden grund, skal jeg minusse med 160.944 og gange med 2.

Hvorfor?

Svar #4
18. januar 2007 af Eagle-Eye (Slettet)

Hvorfor?

Svar #5
18. januar 2007 af Eagle-Eye (Slettet)

Eller hvad?

Brugbart svar (0)

Svar #6
18. januar 2007 af Benjamin. (Slettet)

#2 Det afhænger nok af funktionen.

#3 Du er sikkert blevet bedt om at finde ligningen til tangenten, der går gennem punktet (2;f(2)) (da x = 2 ikke er et punkt og det ud fra dine udregninger ser ud som om, det er det, du skal).

Generelt gælder:
Når man skal finde en ligning til tangenten t, der går gennem punktet (x_0;f(x_0)) for en funktion f, som er differentiabel kan ligningen skrives som:

t: y = f(x_0) + f´(x_0)·(x-x_0)

Dette kan du også selv ret simpelt udlede. Hvis du kender funktionen og den afledede; og dermed tangentens hældning i et punkt (x_0;f(x_0)), kan du gøre ligesom i en lignende 1.g-opgave:

Du kender hældningen a og ved at grafen for funktionen f(x) = a·x + b går igennem punktet (x_0;f(x_0)). Dvs. der gælder:
f(x_0) = a·x_0 + b
<=> b = f(x_0) - a·x_0
Dette indsætter du i funktionen i stedet for b og får:
f(x) = a·x + f(x_0) - a·x_0 = f(x_0) + a·(x-x_0)
Du kan selv prøve at gøre det for tangenten, når du, som sagt, kender den afledede, funktionen og punktet, funktionen går igennem.
a svarer til f´(x)
f(x) svarer til y
Ellers kan du bare spørge igen...

Til den egentlige opgave:
Når den generelle ligning er:
y = f(x_0) + f´(x_0)·(x-x_0)
og du kender x_0 = 2, så mangler du bare at finde f(x_0) og f´(x_0), da x er uafhængig variabel og y er afhængig variabel.
Og som du rigtig nok har fundet:
f(2) = 100
f´(2) = 160,943... (ca.)= 160,94
Disse indsætter du i den generelle og får:
t: y = 160,94·x - 221,89

Skriv et svar til: Lokale ekstramaer (lokalt min + max)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.