Matematik
procent og hastighed
28. januar 2007 af
trudifrudi (Slettet)
Når spinat blancheres nedbrydes C-inholdet i spinaten.
Forsøg har vist at C-indholdet y målt i mg/100g kan beskrives ved
y=31,5*0,887^t
hvor t er blancheringstiden målt i min.
Nitratindholdet i spinaten aftager også ved den omtalte blanchering. Nitratindholdet z målt i mg/100g kan beskrives ved
z=20,3+61,4*0,884^t
spinaten blancheres indtil nitratindholdet er kommet ned på 60mg/100g
a) med hvor mange procent falder C-indholdet ved denne blanchering?
b) bestem den hastighed dz/dt hvormed nitratindholdet ændrer sig til tidspunktet t=2
I forskriften for z som funktion af t indgår konstanten 20,3
c) hvilken oplysning giver denne konstant om nitratindholdet i spinat ved blanchering?
Forsøg har vist at C-indholdet y målt i mg/100g kan beskrives ved
y=31,5*0,887^t
hvor t er blancheringstiden målt i min.
Nitratindholdet i spinaten aftager også ved den omtalte blanchering. Nitratindholdet z målt i mg/100g kan beskrives ved
z=20,3+61,4*0,884^t
spinaten blancheres indtil nitratindholdet er kommet ned på 60mg/100g
a) med hvor mange procent falder C-indholdet ved denne blanchering?
b) bestem den hastighed dz/dt hvormed nitratindholdet ændrer sig til tidspunktet t=2
I forskriften for z som funktion af t indgår konstanten 20,3
c) hvilken oplysning giver denne konstant om nitratindholdet i spinat ved blanchering?
Svar #1
28. januar 2007 af ibibib (Slettet)
a) Løs ligningen z=60 og indsæt den fundne værdi for t i y.
b) dz/dt er en anden skrivemåde for z'(t). Du skal derfor beregne z'(2).
c) Da 61,4·0,884^t -> 0 for t->00, vil z(t) -> 20,3 for t-> 00.
Nitratindholdet i spinat kommer ikke under 20,3 mg/100g uanset hvor længe det koges.
b) dz/dt er en anden skrivemåde for z'(t). Du skal derfor beregne z'(2).
c) Da 61,4·0,884^t -> 0 for t->00, vil z(t) -> 20,3 for t-> 00.
Nitratindholdet i spinat kommer ikke under 20,3 mg/100g uanset hvor længe det koges.
Skriv et svar til: procent og hastighed
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
