Fysik

Vandraket - Fysik A

29. januar 2007 af CasparK (Slettet)
Halløj og godaften!
I mit eksamensprojekt på fysik A, har jeg valgt at arbejde med en vandraket. Her vil jeg primært kigge på de teoretiske beregninger kontra de reelle resultater.

I denne sammenhæng vil jeg høre, om der er nogen gode forslag til beregninger? Hvilke forsøg skal der foretages og hvordan det er bedst at bestemme de reelle resultater? Herunder hvordan man bedst bestemmer den egentlige skydehøjde, farten ved affyring m.m..

Yderligere ønsker jeg forslag til, hvordan man stiller disse resultater op med noget teoretisk der kan sammenlignes med. Hvilke love/formler skal man have fat i? Hvad er relevant at kigge på mht. vandrakketten?

Kort sagt, jeg ville sætte pris på en række forslag til, hvad man kan undersøge på vandrakketten hvordan dette gøres praktisk og teoretisk.

Håber I kan hjælpe, på forhånd tak.

Brugbart svar (0)

Svar #1
30. januar 2007 af Lurch (Slettet)

Et par muligheder

1 . Brug af timerstrimmel til at måle stathastighed (måske har i mere advanceret udstyr så som hurtige kameraer eller videooptager med tilhørende dataprogram)

2. Ved brug af hurtigee kameraer og computer kan hele flyvebanen korlægges ret præcist.

3. Flyvehøjden kan teoretisk approksimeres udfra at kende den afstand raketten har fløjet ved at antage den har fløjet i en parabel.

4. Teoretisk kan Newtons love anvendes til at udlede formler for rakethstigheder. Den kan udledes vha impuls og newtons 2. lov. Den kan findes på nettet. indeholder noget med ln og massen af raketten før og efter affyring.

5. Du kan anvende formlen for et skråt kast, som kan udledes med 3.g fysik. Dette er en andengradsligning der afhænger af starthastighed og skydevinkel

Svar #2
01. februar 2007 af CasparK (Slettet)

Mange tak, jeg prøver at kigge lidt på det. Tænkte på, om der evt. er nogle som har lavet rapporter i dette emne, som jeg måtte tage et kig på?
Tror det ville hjælpe utrolig meget. Har været i stand til, at finde nogen udledninger af formler på internettet, dog virker disse meget komplicerede og ikke til at finde rundt i.

Brugbart svar (0)

Svar #3
03. februar 2007 af Lurch (Slettet)

Jeg lavede en rapport i 2.g. jeg kan sende den til din mail

Svar #4
04. februar 2007 af CasparK (Slettet)

Kanon, den vil jeg meget gerne prøve at se. Jeg skriver lige min mail til dig, over beskedsystemet. Tak

Svar #5
15. februar 2007 af CasparK (Slettet)

Hej igen!
Jeg har været inde og kigge nærmere på teorien og de kræfter i en vandraket. Jeg har kigget en del i udregningerne i denne her "håndbog":
http://www.leosingleton.com/projects/rockets/handbook.pdf

Er beregningerne umiddelbart tilstrækkelige? Jeg synes ydermere kun, at de finder farten for vandet, som ryger ud. Det forudsætter vel, at man har en funktion som beskriver skydehøjden som funktion af tiden?

Skriv et svar til: Vandraket - Fysik A

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.