Kemi

organisk kemi

01. februar 2007 af 171089 (Slettet)
Heey..
er der nogen der ved hvordan jeg finder molare massen for et fedtstof, når jeg kender forsæbningstallet og iodtallet??

Brugbart svar (0)

Svar #1
01. februar 2007 af frodo (Slettet)

tænk over hvad forsæbningstallet betyder. Med dette kan du nemlig udregne stofmængden af tiglycerid, og da massen også er kendt er M=m/n

Svar #2
01. februar 2007 af 171089 (Slettet)

ja forsæbningstallet betyder: antallet af KOH mg der skal bruges før 1g fedt forsæbes.

I den formel du har givet mig, der kender jeg massen, det er 1g, men hvad med stofmængden.. er det så n af(KOH)..??

Brugbart svar (0)

Svar #3
01. februar 2007 af frodo (Slettet)

hvis du opskriver hydrolysereaktionen, ser du at der pr triglycerid går 3 OH-, altså n(KOH)=3n(triglycerid)

Svar #4
01. februar 2007 af 171089 (Slettet)

ja det ved jeg.. men jeg mener ikke jeg har stofmængden af noget. men er det meningen jeg kan finde stofmængden af KOH og så herefter beregne stofmængden af fedt?

måske kunne du hjælpe mig lidt mere, fordi du jo er så god til kemi.
jeg har forsæbningstaller til 189mg og iodtaller til 28,5..

Svar #5
01. februar 2007 af 171089 (Slettet)

jeg tror godt jeg kan finde ud af det nu...
m(KOH) er det ikke lig med forsæbningstallet?
for at kunne finde n(KOH) så siger jeg m/M af KOH
så jeg så har gjort det så skal jeg finde stofmængden af fedtstoffet, så siger jeg 3*n(KOH)
så sætter jeg ind i formlen M=m/n???
Rigtigt, eller er jeg helt på det gale spor?

Brugbart svar (0)

Svar #6
01. februar 2007 af frodo (Slettet)

Det er næsten helt korrekt:

istedet for at gange n(KOH) med 3, skal du dele, da n(KOH)=3n(triglycerid) <=> n(triglycerid)=n(KOH)/3

ellers er det helt rigtigt.

iodtallet skal du ikke bruge til noget i denne sammenhæng. Det anvendes til at bestemme antallet af dobbeltbindinger

Svar #7
02. februar 2007 af 171089 (Slettet)

nårh okay, her hjalp du mig dobbelt, for i min opgave beder de osse om at finde antallet af dobbeltbindinger. okay mange tak for hjælpen..
tror du skal forvente at jeg kommer til at stille flere spørgsmål vedr. kemi for er igang med at lave en aflevering..

men tusind tak for hjælpen

Svar #8
02. februar 2007 af 171089 (Slettet)

Jeg har beregnet det, men vil du ikke være sød at tjekke om det jeg har lavet er rigtigt..

m(KOH)=ft*m(fedt)=189mg*1g=189g
n(KOH)=m/M=189g/56,1056g/mol=3,369mol
n(fedt)=n(KOH)/3=3.369/3=1,123mol
M(fedt)=m/n=1g/1,123mol=0,89g/mol

kan det virkelig være rigtigt at man kan få en molare masse på 0,89g/mol..? der må være en eller anden fejl et eller andet sted..

Brugbart svar (0)

Svar #9
03. februar 2007 af frodo (Slettet)

fejlen består i at du har sagt m(KOH)=189 g, men den er kun 0,189g ;)
Derved bliver molarmassen 1000 gange større, dvs 890 g/mol

Svar #10
03. februar 2007 af 171089 (Slettet)

nårh hehe.. det jo rigtigt..
forresten, så havde jeg lavet et indlæg og spurgt hvordan jeg kan bestemme den gennemsnitlige kædelængde pr. fedtsyreradikal... men ingen kunne svare.. har du nogen anelse om hvordan jeg finder den..
altså hvilke oplysninger har jeg brug for, for at kunne bestemme kædelængden??

Svar #11
03. februar 2007 af 171089 (Slettet)

jeg tænkte på, om jeg ikke skulle bruge forsæbningstallet. for et stort forsæbningstal bestod af ret korte fedtsyrekæder. og korte fedtsyrekæder må bestå at et bestemt antal c-atomer..

men problemet er bare, at et forsæbningstal på 189mg, ikke er højt eller lavt, det ligger midt imellem..:S

Skriv et svar til: organisk kemi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.