Kemi

dipol?

04. februar 2007 af Chimmi (Slettet)
Er CHCl_3 en dipol? hvordan regner man Elektronegativiteten ud her? 2.5-2.1-3.0= 2.6 ?

Brugbart svar (0)

Svar #1
04. februar 2007 af sapiens (Slettet)

normalt gør man det bare med de to stoffer, der er i kontakt, dvs. EN(Cl) - EN(Cl). men selvom du regner det ud, er det svært at udlede at det er en dipol, man skal også tage højde for symmetrien i molekylet.
CHCl3 betragtes ikke som en dipol. hvorfor? tja.

Brugbart svar (0)

Svar #2
05. februar 2007 af frodo (Slettet)

hvorfor betragtes det ikke som en dipol??

Molekylets har et dipolmoment, da der netop _ikke_ er symmetri.

Prøv at søg i forummet. Der var en lignende tråd tidligere på året.

Brugbart svar (0)

Svar #3
05. februar 2007 af Larsendrengen (Slettet)

Chloroform er skam en dipol og har også et permanent dipolmoment.

Brugbart svar (0)

Svar #4
05. februar 2007 af apandersen (Slettet)

Du skal holde molekylets binding og molekylet i sig selv adskilt. Du kigger så på forskelle i elektronegativitet på de to atomer som indgår i bindingen.

C-Cl 3,0-2,5=0,5
C-H 2,5-2,1=0,4

Og er der en forskel på elektronegativitet mellem atomerne, er der et dipolmoment for bindingen. Nogle af disse dipolmomenter bliver så anulleret, når man ser på det samlede molekyle, pga. symmetri (Som #1 nævner).

Når jeg kigger på chloroforms symmetri og sammenligner det samlede dipolmoment, ser jeg stadig et dipolmoment. Det er blevet formindsket en smule pga. af den symmetri chlorform har, men det er der. Derfor ville jeg stadig sige at chloroform er en dipol.

Mht. symmetri har chloroform faktisk symmetri. Man siger i fagsproget at den har C-3v-symmetri. Af symmetrielementer kan nævnes at den faktisk har en symmetriakse, som kan dreje molekylet 1/3. Desuden har den også hele 3 verticale spejlplaner. Så symmetri, det har den (Kig selv på et molekylbyggesæt).

Brugbart svar (0)

Svar #5
05. februar 2007 af sapiens (Slettet)

hvorfor er molekylet en dipol? der er jo kun 0,5 i forskel i EN mellem C og Cl... og der er 0,4 i forskel mellem C og H. hvis man skal argumentere på baggrund af EN, så kan molekylet da ikke være en dipol?
ok, så er der self. også symmetrien, men molekylet er da forh. symmetrisk. CCl4 vil man da ikke sige er en dipol.

Brugbart svar (0)

Svar #6
05. februar 2007 af apandersen (Slettet)

Så længde der er forskel vil der altid være en dipol på bindingen. En dipol vil jo sige at der et eller andet sted er en partiel positiv ladning og et eller andet sted er en minus ladning. De positive ladninger bliver så, afh. af molekylets symmetri slået sammen til et punkt. Det samme gør de negative ladninger. Hvis det positive punkt ligger det samme sted som det negative punkt, vil det samlede dipolmoment blive ophævet (Da dipolmomentet er ladning gange afstand mellem punkterne). Dette er umiddelbart ikke tilfældet for chloroform. Derfor er der et samlet dipolmoment i chloroform.

Men man kan godt diskutere om der findes andre molekyler der har større dipolmoment.

Brugbart svar (0)

Svar #7
06. februar 2007 af sapiens (Slettet)

ok... jeg ville nemlig karakterisere HCl som en dipol, men det er jo også tekstbogseksemplet :)

Skriv et svar til: dipol?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.