Fysik
Bølger
11. februar 2007 af
E=m*c^2 (Slettet)
ER DER NOGEN SOM KAN HJÆLPE MIG MED DENNE HER OPGAVE OM BØLGER:
Opgave 1)
En person der er ude at bade betragter en bølge på vandet som forplanter sid i den positive x-retning. Bølgen er harmonisk og kan derfor helt generelt beskrives ved formlen-.
Y=A*sin(k*x-w*t+p)
Hvor y er vandoverfladens udsving fra ligevægten til tiden t ved positionen x og A, k, w, og p er konstanter. I det følgende sættes p=0 hvilket svarer til et passende valg af nulpunktet for tiden t.
Personen der står ved positionen x=0, ser at vandoverfladen bevæger sig 20 cm op og 20 cm ned i forholdt til ligevægten, med svingnings tid på T=2s
a)
beregn bælgens frekvens f og cyklisk frekvens w og skitser vandoverfladens udsving y som funktion af tiden t ved personens position.
Løsning.
f= 1/ T = 1/ 2s = (1/2) s^-1
w= 2pi / T = 2pi / 2s = pi s^-1
skitse!
begyndelses sted for funktionen er (0,0)
A= 20
-A= -20
og så svinger funktionen derinde ikke! (0,0), T/2 , T , 3T/2 , 2T osv.
Y(t)=20*sin(-pi*t)
b)
Skitser vandoverfladens form y som funktion af x til tiden t=0, og find derved bølgelængden lambda udtrykt ved bølgetallet k.
Løsning:
Ved ikke hvordan jeg skal gribbe det an.
c)
skitser vandoverfladens form til et lidt senere tidspunkt delta(t) og vis derved at hele bølgeprofilen bevæger sig med hastigheden v=w/k
Løsning ved ikke.
d)
vis ved indsættelse af resultater for w og k i sp a) og b) at bølgehastigheden v, bølgelængden lambda og frekvensen f er relaterede ved
v= lambda * f.
løsning ved ikke:
Opgave 1)
En person der er ude at bade betragter en bølge på vandet som forplanter sid i den positive x-retning. Bølgen er harmonisk og kan derfor helt generelt beskrives ved formlen-.
Y=A*sin(k*x-w*t+p)
Hvor y er vandoverfladens udsving fra ligevægten til tiden t ved positionen x og A, k, w, og p er konstanter. I det følgende sættes p=0 hvilket svarer til et passende valg af nulpunktet for tiden t.
Personen der står ved positionen x=0, ser at vandoverfladen bevæger sig 20 cm op og 20 cm ned i forholdt til ligevægten, med svingnings tid på T=2s
a)
beregn bælgens frekvens f og cyklisk frekvens w og skitser vandoverfladens udsving y som funktion af tiden t ved personens position.
Løsning.
f= 1/ T = 1/ 2s = (1/2) s^-1
w= 2pi / T = 2pi / 2s = pi s^-1
skitse!
begyndelses sted for funktionen er (0,0)
A= 20
-A= -20
og så svinger funktionen derinde ikke! (0,0), T/2 , T , 3T/2 , 2T osv.
Y(t)=20*sin(-pi*t)
b)
Skitser vandoverfladens form y som funktion af x til tiden t=0, og find derved bølgelængden lambda udtrykt ved bølgetallet k.
Løsning:
Ved ikke hvordan jeg skal gribbe det an.
c)
skitser vandoverfladens form til et lidt senere tidspunkt delta(t) og vis derved at hele bølgeprofilen bevæger sig med hastigheden v=w/k
Løsning ved ikke.
d)
vis ved indsættelse af resultater for w og k i sp a) og b) at bølgehastigheden v, bølgelængden lambda og frekvensen f er relaterede ved
v= lambda * f.
løsning ved ikke:
Svar #2
11. februar 2007 af E=m*c^2 (Slettet)
tak skal du have! Det er d`eren du har lavet ikke så vidt jeg kunne se fordi da jeg åbnede det var bogstaverne spredt over det hele men jeg tror at jeg fik det samlet rigtigt fordi det der står giver mening!
Ved du om a´eren er rigtig??
endnu en gang tak!
Ved du om a´eren er rigtig??
endnu en gang tak!
Skriv et svar til: Bølger
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
